Cernobîlul intră oficial în circuitul turistic al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că intenţionează să transforme regiunea din jurul Cernobîlului în sit turistic. El a şi semnat un decret în acest sens, potrivit BBC.

„Cernobîl este un element negativ pentru imaginea ucraineană. A venit vremea să schimbăm acest lucru”, a afirmat Volodimir Zelenski. „Vom crea un coridor verde pentru turişti. Cernobîl este un loc unic pe planetă unde natura a renăscut după un enorm dezastru provocat de om. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oamenilor de ştiinţă, ecologiştilor, istoricilor şi turiştilor”.

În aprilie 1986, un reactor de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, devenind cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un val radioactiv de-a lungul Europei.

BBC precizează că o suprafaţă de 50.000 de kilometri pătraţi de pământ a fost contaminată. Tursimul există deja în regiune, explodând de altfel datorită difuzării miniseriei „Cernobîl” de la postul HBO.

Recent, Le Figaro anunţa că regiunea a primit din 2010 în jur de 30.000 de vizitatori pe an. Rezervările au crescut cu 40% odată cu difuzarea serialului de televiziune.

Guvernul va introduce şi un sistem electronic de bilete pentru vizitatori. Anumite reguli de securitate vor trebui respectate. „Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de securitate. De exemplu, la Prîpeat, nu trebuie nici să mâncăm, nici să bem sau să fumăm, nici chiar să călcăm pe iarbă sau să intrăm în clădirile cu risc de ingerare a unei singure particule calde, adică a unui bob de praf care conţine un atom de plutoniu”, a detaliat Galia Ackerman, specialist, autoarea cărţii „A traversa Cernobîl”, citată de La Croix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *