Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer: “Bolnavii de cancer din România au șanse la tratament sub nivelul Bulgariei, iar de îngrijiri paliative au parte sub 10%”

Dacă pană la apariția pandemiei COVID, în Romania, mureau, zilnic, 142 de bolnavi de cancer, cele 2-3 luni de stare de urgență au dus la decesul a înca 6000 de pacienți oncologici, ceea ce a ridicat statistica la 152 de bolnavi de cancer decedați în fiecare zi. Cifrele sunt seci, crude și dramatice.

“Conjunctura pandemică a generat o scădere dramatică a diagnosticării cazurilor de  cancer, cu circa 30-40%. Practic, pacientul oncologic nu a mai avut acces nici la investigații, atâta vreme cât Ministerul Sănătății permitea accesul în spitalele publice doar pentru urgențe. În această situație, programările pentru consult, investigații, internare sau operație pot dura și 2-3 luni, în condițiile în care, în cancer, în bătălia aceasta pentru viață, fiecare zi contează. De asemenea,  bolnavii aflați în stadii terminale, trăiesc o dramă reală și prea puțini primesc ajutorul necesar, la care au dreptul”, explică Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer

5% din totalul paturilor din secțiile de oncologie, insuficiente pentru bolnavii în stadii terminale

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a bolnavilor a căror afecţiune nu mai răspunde la tratament curativ. Ea include controlul durerii şi al simptomelor, dar şi suportul psihologic, social şi spiritual al pacientului şi al familiei acestuia.

Aproape orice medic este nevoit, la un moment dat, să ofere paliaţie, dar, date fiind particularităţile acestor bolnavi, spitalul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru acordarea acestor îngrijiri. În România, fiecare unitate medicală trebuie să aloce 5% din totalul numărului de paturi de oncologie îngrijirilor paliative.

„Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale. De exemplu, nu este potrivit să le aloci o parte din paturile secţiei de oncologie. Paliația necesită o pregătire specială, iar nevoia de îngrijiri paliative este mult mai mare decat ceea ce oferă sistemul public de sănătate. Practic, bolnavii de cancer din Romania au șanse la tratament sub nivelul Bulgariei, iar de îngrijiri paliative au parte sub 10%”, afirmă Cezar Irimia.

Managerul celui mai nou spital de paliație din România explică ce înseamnă astfel de îngrijiri

‘Paliația este un drept uman al pacienților, oncologici și nu numai, pentru care s-au epuizat resursele terapeutice, de a-și trăi cu demnitate, și fără dureri, fiecare clipă. Practic, îngrijirile paliative sunt o abordare holistică a pacientului. În afara terapiilor de susținere, în vederea menținerii parametrilor vitali în condiții cât mai apropiate de normal, foarte important este confortul pacientului, atât cel fizic cât și cel emoțional. Pacientul internat pentru îngrijiri paliative trebuie să se simtă în siguranță, iar cei care îi acordă îngrijiri trebuie să fie empatici, comunicativi și bine pregătiți profesional. M Care, care este parte integrantă din M Hospital, este un spital de îngrijiri paliative în care asigurăm pacienților asistență medicală continuă, 24 de ore din 24, avem linie de gardă, cu medic, iar asistentele medicale și infirmierele, toate, au experiență, în general, dar și în paliație, în special. În plus, pacienții noștri nu sunt rupți de familie după ce ajung la noi. Le facilităm vizite dar și apeluri video cu familia. Toate acestea se  derulează cu programare prealabilă și cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție, având în vedere actualul context pandemic. Și, nu în ultimul rând, asiguram consiliere psihologică, atât pacientului, cât și suport familiei. De asemenea, întregul personal al Clinicii M Care este vaccinat anti-COVID. Nu ne permitem să uităm nicio clipă că îngrijim oameni. Pacienții beneficiază de supraveghere permanentă video și, în funcție de starea lor, unii au chiar asistență permanentă la pat. În plus, fiecare pat are buton de panică, iar asistentele au o brățară care le afișează din ce salon s-a apelat butonul de panică. Țin să precizez că noi, la M Care, avem  și contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, așa că pacienții pot veni și cu bilet de trimitere de la medicul de familie, iar contribuția personală se stabilește în urma analizelor și a evaluării stării de sănătate. M Care este cel mai nou și modern centru medical dedicat îngrijirilor paliative, în care folosim, pentru îngrijirea pacienților noștri, doar produse premium și le asigurăm condiții hoteliere moderne’, a explicat Octavian Bărbuleț Tărăntuș, managerul M Care, cel mai nou spital de paliație din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.