Chile: Salariile preşedintelui, miniştrilor şi parlamentarilor au fost reduse în contextul Pandemiei Covid-19

O lege ce prevede reducerea salariilor preşedintelui, miniştrilor şi parlamentarilor a fost adoptată luni în Chile, printr-o procedură legislativă accelerată ca urmare a epidemiei noului coronavirus, informează AFP.

„Trăim vremuri dificile şi ştiu că multe familii chiliene trec printr-o perioadă complicată. Ni s-a părut corect şi necesar să reducem veniturile cele mai mari ale administraţiei de stat pentru a putea disponibiliza un ajutor mai mare pentru clasa de mijloc şi pentru persoanele care au cel mai mare nevoie”, a declarat preşedintele conservator Sebastian Pinera.

Legea se afla în dezbatere în parlament de şase ani, dar pandemia a accelerat procesul adoptării sale. Chile, o ţară cu 18 milioane de locuitori, a înregistrat 73.997 de infectări şi 761 de decese de la primul caz apărut pe 3 martie, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

În urmă cu o săptămână, locuitorii capitalei Santiago de Chile au sfidat regimul de izolare şi au ieşit în stradă pentru a cere ajutoare alimentare, după ce epidemia a făcut să crească şomajul şi a provocat foamete în cele mai sărace cartiere.

Legea prevede crearea unei comisii tehnice care să stabilească periodic salariile înalţilor funcţionarilor guvernamentali şi ale consilierilor acestora „în conformitate cu criterii tehnice, obiective şi de austeritate”, a declarat preşedintele chilian.

Un proiect de lege pentru reducerea salariilor parlamentarilor chilieni a fost depus în parlament în 2014 de către membrii stângii radicale şi propunea reducerea lor cu 50%.

Salariile parlamentarilor chilieni sunt printre cele mai mari din lume, cu un salariu brut de 11.500 de dolari (9.600 euro) şi suplimente salariale de o valoare echivalentă. Salariul minim în Chile este de aproximativ 350 de euro.

Chile a înregistrat luni un nou record de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, raportând 4.895 de noi infectări în 24 de ore, precum şi decesul a 43 de persoane.

Capitala Santiago de Chile, aflată în carantină începând cu 16 mai, este principalul focar al pandemiei noului coronavirus, cu 90% din cazuri raportate la nivel naţional.

Până în prezent, guvernul s-a bazat pe impunerea unor măsuri de izolare parţială şi selectivă, precum şi pe depistarea în masă. În ultimele două săptămâni însă, Chile a înregistrat o creştere foarte serioasă a cazurilor de infectare, ceea ce a determinat guvernul să decreteze un regim de izolare obligatorie pentru cele şapte milioane de locuitori ai capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *