China a confirmat naşterea primilor copii modificaţi genetic

China a confirmat naşterea primilor copii modificaţi genetic, spunând că oamenii de ştiinţă implicaţi au acţionat pe cont propriu şi au încălcat regulile care interziceau procedura.

Anchetatorii din provincia Guangzhou spun că aceştia vor primi pedepse severe.

În noiembrie anul trecut, omul de ştiinţă chinez He Jiankui a anunţat că din cercetările sale au rezultat două sarcini care au în comun modificarea ADN-ului, în vederea prevenirii HIV. Una din femei deja a născut gemeni.

Un cercetător chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii modificaţi genetic din lume a evitat în mod intenţionat supervizarea şi a încălcat reglementările naţionale, aflându-se în căutarea celebrităţii şi a averii, potrivit unei investigaţii guvernamentale, citată luni de media de stat şi preluată de Reuters.

He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, China, a anunţat în luna noiembrie că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetiţe gemene, care s-au născut în acea lună, generând astfel numeroase critici şi controverse pe plan internaţional cu privire la aspectele etice şi de siguranţă ale unei astfel de cercetări.

Sute de oameni de ştiinţă din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui şi au susţinut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor şi eticii medicale din China.

Autorităţile chineze au cerut în luna decembrie universităţilor din ţară să denunţe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani şi au suspendat temporar activităţile de cercetare implicând editarea genelor umane.

Cercetătorul a declarat în cadrul unei conferinţe organizate în noiembrie la Hong Kong că este ”mândru” de ceea ce a realizat şi a afirmat că a modificat genele celor două fetiţe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, virusul care provoacă SIDA. He Jiankui a susţinut că ‘nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV’.

Identităţile părinţilor celor două fetiţe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

La începutul acestui an, un genetician britanic de seamă care a organizat conferinţa în cadrul căreia He Jiankui a făcut prezentarea controversată, a susţinut că omul de ştiinţă chinez ar fi pus în pericol vieţile copiilor şi nu ar avea pregătire în domeniul biologiei. El l-a descris pe cercetător drept un om bogat cu un „ego imens”, care „a vrut să facă ceva despre care crede că va schimba lumea”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *