China avertizează SUA că ar putea reţine americani. Care este cauza

Beijingul a avertizat Washingtonul că ar putea reţine americani în China, ca reacţie la inculparea de către Departamentul de Justiţie a unor cercetători afiliaţi armatei chineze, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal.
Potrivit unor surse citate de publicaţie, oficialii chinezi au emis avertismente repetate, prin canale multiple, adresate guvernului american.

Mesajul Chinei este că Statele Unite trebuie să nu mai pună sub acuzare cercetători chinezi din mediul academic în tribunalele americane, pentru că în caz contrar americani din China vor fi la rândul lor puşi sub acuzare în China.

Departamentul de Stat a emis p 14 septembrie o avertizare referitoare la călătoriile în China, afirmând că guvernul chinez se foloseşte de detenţia arbitrară şi de interdicţia părăsirii ţării de către cetăţeni americani şi a altor persoane, ”pentru a obţine un avantaj în negocierile cu guvernele străine”.

Ambasada chineză la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Administraţia Trump şi-a mărit acuzaţiile că China se foloseşte de operaţiuni cibernetice şi de spionaj pentru a fura know-how tehnologic, militar şi de altă natură din SUA, într-o strategie de a depăşi Statele Unite ca cea mai mare putere financiară şi militară din lume. Beijingul neagă acuzaţiile.

În luna iulie, Departamentul de Justiţie a anunţat că FBI a arestat trei cetăţeni chinezi pentru că ar fi ascuns că sunt membri ai Armatei Populare de Eliberare atunci când au solicitat vize pentru a efectua activităţi de cercetare în instituţii academice americane.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat că au revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, în cadrul unei măsuri prezidenţiale de blocare a venirii studenţilor şi a cercetătorilor consideraţi un risc pentru securitatea naţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *