China, inundații. Cote record ale fluviului Yangtze care amenință orașul Chongqing

Cotele apelor fluviului Yangtze au atins un nivel istoric, joi dimineaţă, în municipiul chinez Chongqing, constituind o ameninţare fără precedent la adresa metropolei situate în sud-vestul Chinei, informează agenţia Xinhua.

Nivelul apelor consemnat la staţia hidrologică Cuntan din Chongqing a atins joi, la ora locală 8:00, valoarea de 191,55 metri, cu 0,14 metri peste valoarea record înregistrată în 1981, şi continua să crească.

Autorităţile din oraşul Chongqing, situat în zona din amonte a celui mai important fluviu din China, au ridicat joi alerta de inundaţii la gradul 1, cel mai înalt din sistemul de răspuns în situaţii de urgenţă, prevăzut cu patru niveluri.

Cel puţin 250.000 de locuitori din Chongqing au fost evacuaţi şi relocaţi în zone sigure, notează Xinhua.

Inundaţiile înregistrate în secţiunile din amonte ale râului Yangtze ameninţă o uriaşă statuie a lui Buddha, cu o vechime de 1.200 de ani, informează Reuters.

Personalul, poliţia şi voluntarii au folosit saci de nisip în încercarea de a proteja cea mai mare statuie a lui Buddha de piatră din lume – Marele Buddha din Leshan- din provincia sud-vestică Sichuan, în condiţiile în care apa a depăşit pentru prima dată din 1949 nivelul degetelor uriaşei statui, cu o înălţime de 71 de metri, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Provincia Sichuan, unde se află o mare parte din secţiunea din amonte a Yangtze, a ridicat în premieră alerta de inundaţii la cel mai înalt nivel, marţi, după revărsarea râurilor şi inundarea satelor şi terenurilor agricole.

Comisia pentru supravegherea Yangtze a instituit o alertă roşie marţi seara, precizând că nivelul apelor este aşteptat să depăşească la unele staţii de monitorizare nivelurile „garantate” de protecţie împotriva inundaţiilor cu peste 5 metri.

Proiectul Celor Trei Defilee, o instalaţie hidroelectrică masivă realizată şi pentru a ţine sub control inundaţiile de pe Yangtze, a primit până la 74.000 de metri cubi de apă pe secundă miercuri, cea mai mare cantitate de când a fost construit, a informat Ministerul Resurselor de Apă din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *