China lansează o nouă ofensivă asupra Hong Kongului

Pe lângă reproşurile legate de coronavirus, două provocări se anunţă la orizont: Hong Kong şi Taiwan. Ori Beijingul este în curs de a renunţa la sistemul „un stat, două sisteme” prin ultimul demers de întărire a influenţei în Hong Kong şi ameninţă Taiwanul cu încorporarea forţată în teritoriul chinez. În acest context, Beijingul prevede o creştere a bugetului militar cu 6,6% pentru următorul an fiscal. Bugetul este fixat la 163 de miliarde de dolari. Totuşi, noua creştere este mai mică în comparaţie cu anul trecut, când s-a ridicat la 7,5%.

În timp ce lumea este acaparată de coronavirus, Beijingul intenţionează să profite de sesiunea sa parlamentară pentru a-şi impune voinţa în Hong Kong, zguduit anul trecut de o mişcare de protest faţă de guvernul local prochinez.

O propunere de lege a fost depusă vineri pentru a permite guvernului central să aplice o „lege a securităţii naţionale” în acest teritoriu semiautonom recăpătat de la Marea Britanie în 1997.

Noul act interzice secesiunea, ingerinţa externă şi terorismul în fosta colonie britanică. Ultima iniţiativă de acest gen, în 2003, a provocat o furie imensă în rândul celor 7,5 milioane de locuitori ai oraşului.

Parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem pentru viitor

Parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem că decizia Chinei de a adopta o nouă lege privind securitatea în oraş ar însemna sfârşitul autonomiei Hong Kongului faţă de continent, relatează vineri dpa.

Legea, a cărei existenţă a fost anunţată pentru prima dată joi noapte, ar proscrie activitatea secesionistă şi subversivă, amestecul străin şi terorismul în Hong Kong, a relatat South China Morning Post.

Încercările Beijingului de a interveni în sistemul juridic din Hong Kong au provocat proteste masive în oraşul semiautonom anul trecut.

Activistul din Hong Kong Joshua Wong a scris pe Twitter că măsura face parte din „represaliile directe” şi că „Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice cu forţă şi frică”. El a adăugat că populaţia din Hong Kong nu poate fi descurajată.

„Vom continua (…) să spunem lumii adevărul despre autoritarismul Chinei”, a declarat el într-o serie de postări pe Twitter.

Într-o declaraţie comună difuzată joi noapte, parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au numit măsura „o încălcare flagrantă a Legii Fundamentale”, referindu-se la Constituţia Hong Kongului.

Vorbind în numele taberei pro-democraţie, Tanya Chan, membră a consiliului local, a declarat că măsura marchează „una dintre cele mai triste zile în Hong Kong”.

Guvernul chinez „nu poate suporta drepturile şi libertăţile pe care le avem în Hong Kong şi încearcă să ni le ia cât mai rapid posibil’, a spus Chan adresându-se presei.

La rândul lor, parlamentarii pro-Beijing au declarat că măsura Partidului Comunist Chinez (PCC) este rezultatul incapacităţii guvernului din Hong Kong de a pune în aplicare legile de securitate naţională pe plan intern.

Constituţia Hong Kongului cere ca teritoriul să pună în aplicare legislaţia naţională în materie de securitate „pe cont propriu” pentru „a interzice orice act de trădare, secesiune, răzvrătire, subversiune împotriva guvernului popular central”.

Cu toate acestea, astfel de legi nu au fost adoptate de la retrocedarea teritoriului către China în 1997 după 150 de ani de dominaţie britanică.

Potrivit lui Agnes Chow, membră proeminentă a partidului pro-democraţie Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către PCC pentru introducerea legilor de securitate naţională ar conduce la incriminarea protestelor şi a susţinerii publice internaţionale în teritoriu.

„Este o prăbuşire completă a (principiului) ‘o ţară, două sisteme'”, a spus ea, adăugând că „distrugerea totală a Hong Kongului de către guvernul chinez a a început”.

SUA avertizează China în privinţa adoptării unei legi referitoare la securitatea Hong Kong-ului

Statele Unite au avertizat joi China în legătură cu adoptarea unei legi privind „securitatea naţională” în Hong Kong, despre care Washingtonul afirmă că ar fi „foarte destabilizatoare” pentru acest teritoriu semi-autonom, informează AFP.

„Orice încercare de impunere a unei legi privind securitatea naţională care nu reflectă voinţa cetăţenilor din Hong Kong ar fi foarte destabilizatoare şi ar fi puternic condamnată de Statele Unite şi de comunitatea internaţională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus.

Parlamentul chinez a anunţat joi că va studia în următoarele zile o lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong. Aceasta intenţionează să consolideze „mecanismele de aplicare” în acest domeniu în fosta colonie britanică zguduită în 2019 de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing care au avut uneori un caracter violent.

„Nu ştiu despre ce este vorba, pentru că încă nu ştie nimeni. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom răspunde foarte puternic la această problemă”, a declarat Donald Trump, întrebat în legătură cu acest subiect.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest proiect de lege „subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună sino-britanică’, care asigură o anumită autonomie Hong Kong-ului după retrocedarea sa Chinei de către Marea Britanie în 1997.

„Am îndemnat Beijingul să îşi respecte angajamentele”, în special în ceea ce priveşte „gradul ridicat de autonomie” a Hong Kong-ului, a insistat Morgan Ortagus.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat recent că a amânat transmiterea unui raport anual Congresului privind respectarea autonomiei Hong Kong-ului de către Beijing pentru pentru a ţine cont de posibile noi măsuri pe care le-ar adopta autorităţile chineze în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *