China pregătește informațional terenul pentru o interventie în forță în Hong Kong. Beijingul denunţă agresiuni ”cvasiteroriste” asupra cetăţenilor săi

China a denunţat viguros, miercuri, agresiuni ”cvasiteroriste” asupra cetăţenilor săi la Hong Kong în cursul unor confruntări, marţi, în marja manifestaţiilor în favoare democraţiei, pe aeroportul internaţional din aceste teritoriu, care şi-a reluat funcţionarea normală, relatează AFP.

”Condamnăm cu cea mai mare fermitate aceste acte cvasiteroriste”, a declarat, citat într-un comunicat, Xu Luying, un purtător de cuvânt al Biroului însărcinat cu Afacerile Hong Kongului şi Macao în cadrul guvernului chinez.

Marţi, doi chinezi de pe continent au fost bătuţi, în a cincea zi a unei mobilizări fără precedent pe aeroportul din Hong Kong, care a paralizat zborurile luni şi marţi.

Este a doua oară, săptămâna aceasta, când China încearcă să asimileze manifestaţiile ”terorismului”, prin avertismente tot mai îngrijorătoare, care alimentează temeri cu privire la o reprimare militară, în contextul în care mişcarea se află în cea de a zecea săptămână.

Luni, la Beijing, Biroului Afacerilor Hong Kongului şi Macao denunţa faptul că atacuri ale unor ”manifestanţi radicali” din Hong Kong vizând poliţişti constituie ”o crimă gravă” ce reprezintă ”primele semne de terorism”.

De asemenea, două publicaţii publice, Cotidianul Poporului şi Global Times au difuzat o înregistrare video care ar prezenta blindate de transport de trupe ce se îndreaptă către Hong Kong.

Marţi, preşedintele american Donald Trump a alimentat temeri cu privire la o intervenţie militară, afirmând că serviciile sale de informaţii relevă o desfăşurare a armatei chineze ”la frontiera cu Hong Kongul”.

Majoritatea manifestanţilor au părăsit miercuri dimineaţa aeroportul, al cărui site de web afişa faptul că zeci de zboruri au decolat în noaptea de marţi spre miercuri şi alte sute plecau întreaga zi. multe prezentând însă întârzieri.

În sala de plecări, gheretele de înregistrare funcţionau în mod normal şi mai era doar o mână de manifestanţi, între care mulţi dormeau. ”Aeroportul este ultima noastră monedă de schimb”, a declarat pentru AFP unul dintre ei.

Adunările în favoarea democraţiei au paralizat luni şi marţi aeroportul internaţional, al optulea cel mai frecventat în lume (74 de milioane de pasageri în 2018), accentuând cea mai acută criză cu care se confruntă autorităţile chineze la Hong kong de la retrocerea coloniei britanice în 1997.

Mişcarea în favoarea democraţiei, în care milioane de oameni au ieşit în stradă la Hong Kong a pornit în iunie prin respingerea unui proiect de lege local care autoriza extrădările către China. Ea s-a extins în mod considerabil după aceea, denunţând un recul al libertăţii şi amestecul Chinei.

Era neclar dacă manifestanţii intenţionau să revină să ocupe aeroportul miercuri. Mişcarea nu are lideri publici, iar manifestaţiile sunt organizate în mod anonim pe reţele de socializare şi aplicaţii ca Telegram.

Un grup care a organizat conferinţe de presă anonime ale unor manifestanţi a încercat să răspundă îngrijorărilor, în urma turnurii violente de la aeroport.

”După luni de rezistenţă prelungită, suntem îngroziţi, furioşi şi epuizaţi. Unii dintre noi se enervează mai uşor şi au reacţionat în mod excesiv” marţi seara, a declarat acest grup într-un comunicat. ”Suntem întristaţi şi demoralizaţi şi vrem să prezentăm cele mai sincere scuze”.

Trump anunţă că Beijingul mobilizează trupe la frontiera cu provincia autonomă chineză

Administraţia de la Beijing a mobilizat trupe în apropierea frontierei cu Hong Kong, a anunţat marţi seară preşedintele SUA, Donald Trump, în contextul demonstraţiilor prodemocraţie din provincia autonomă chineză.”Serviciile noastre ne-au informat că Administraţia Chinei transferă trupe la frontiera cu Hong Kong. Toată lumea trebuie să fie calmă şi în siguranţă”, a transmis Donald Trump marţi seară prin Twitter.
Administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară în Hong Kong, pentru oprirea demonstraţiilor. Recent, Donald Trump a catalogat protestele din Hong Kong «revolte violente», sugerând că autorităţile din China ar avea dreptul de a gestiona cum vor situaţia.

Protestele prodemocraţie din Hong Kong durează de peste două luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Protestele din Hong Kong prezintă „indicii privind terorism”, a acuzat luni Administraţia de la Beijing, intensificând criticile la adresa manifestaţiilor prodemocraţie.

„Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii privind terorism”, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao.

Săptămâna trecută, Yang Guang i-a avertizat pe organizatorii protestelor in Hong Kong „să nu se joace cu focul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *