China: „Uniformele smart” cu sisteme GPS pentru a-i monitoriza pe elevi

Mai multe școli din China au începyt să impună „uniformele smart” integrate cu sisteme de monitorizare prin GPS pentru a-i urmări pe elevi şi a-i împiedica să chiulească de la ore.

Unsprezece şcoli din provincia de sud-vest a Guizhou-ului au introdus aceste uniforne, produse de către o firmă locală, potrivit ABC News.

În momentul în care elevul intră în şcoală, uniforma înregistrează data şi ora, împreună cu un clip video scurt pe care părinţii îl pot accesa prin intermediul unei aplicaţii mobile.

Totodată, uniformele sunt dotate şi cu recunoaştere facială pentru a se asigura că acestea sunt purtate de către propietarul ei, împiedicându-i pe elevi să înşele sistemul.

Dacă elevul chiuleşte de la o oră, uniforma va declanşa o alarmă care îi va informa pe profesori şi părinţi în privinţa absenţei. O altă alarmă, de data asta vocală, se activează dacă un elev pleacă de la şcoală fără permisiunea cuiva.

Sistemul GPS al uniformei urmăreşte mişcările elevilor şi dincolo de gardurile şcolii.

Cele două cipuri aflate la nivelul umerilor pot rezista la 500 de spălări şi la temperaturi de 150 de grade Celsius, potrivit producătorului, citat de ziarul de stat chinez Global Times.

Alarmele vor suna de asemenea dacă elevul adoarme în timpul orei, în timp ce părinţii pot monitoriza şi cumpărăturile pe care copilul le face la şcoală, având posibilitatea să impună o limită de bani prin intermediul unei aplicaţii mobile, potrivit site-ului oficial al companiei.

Aceasta din urmă a emis un comunicat de presă pe Weibo (n.red.: principala reţea socială chineză) în care explică că uniformele „se concentrează pe securitate”, şi că oferă o „metodă de gestionare inteligentă” în beneficiul elevilor, profesorilor şi părinţilor.

În ciuda beneficiilor oferite de uniforme, zeci de chinezi s-au revoltat pe reţelele sociale întrebându-i pe producători dacă copii „nu au şi eu dreptul la intimitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *