CIA, suspectată pentru atacul de la ambasada nord-coreeană din Madrid

Anchetatori de la Poliția spaniolă și de la Centrul Național de Informații (CNI) descoperit legături între atacul de la Ambasada Coreei de Nord din Madrid, de pe 22 februarie și Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA).

Cel puțin 10 atacatori care au intrat cu forța în ambasadă și au interogat personalul diplomatic au fost identificați și au legături cu agenția de informații a SUA. CIA a negat orice implicare, dar surse guvernamentale susțin că răspunsul agenției a fost „neconvingător.”

Dacă se va dovedi că CIA s-a aflat în spatele atacului, acest lucru ar putea duce la o dispută diplomatică între Madrid și Washington. Surse din guvern spun că ar fi „inacceptabil” ca un aliat să acționeze în acest fel. Nu numai că acest lucru ar însemna că agenția SUA a operat pe pământ spaniol fără a cere permisiune sau fără a informa autoritățile, dar ar fi și o încălcare flagrantă a convențiilor internaționale care protejează delegațiile diplomatice.

Personalul ambasadei, bătut și interogat

Mai mult, spre deosebire de alte activități ale serviciilor de informații-precum atacurile cibernetice, care sunt caracterizate de către discreția lor, atacul asupra Ambasadei Coreei de Nord a fost deosebit de violent. Pe 22 februarie, la ora 15:00, 10 bărbați mascați și înarmați cu arme false au intrat cu forța în ambasadă, care se afla la nord de capitală, în zona rezidențială Aravaca. Ei au legat cele opt persoane care se aflau înăuntru și le-au pus pungi pe cap. Victimele au fost bătute și interogate. O femeie a reușit să scape printr-o fereastră situată la etajul doi și strigătele sale de ajutor au fost auzite de un vecin, care a contactat poliția, potrivit El Pais.

Ofițerii au ajuns la fața locului, dar în momentul în care au încercat să intre în ambasadă, un bărbat a deschis ușa și le-a spus că nu se întâmpla nimic. Câteva minute mai târziu, două automobile de lux au ieșit în viteză din curtea insituției diplomatice. Mașinile folosite pentru fugă aparțineau misiunii diplomatice și au fost mai târxiu descoperite abandonate pe o stradă din apropiere.

Poliția le-a găsit pe cele opt victime în interiorul clădirii, pline de urme de violență. Două dintre ele au avut nevoie de asistență medicală.

Anchetatori de la Biroul General de Informații (CGI) și de la CNI au exclus ideea că atacul era opera unor infractori obișnuiți. Operațiunea a fost planificată la perfecție, ca și cum ar fi fost dusă la îndeplinire de către o „celulă militară”, au declarat mai multe surse familiarizate cu investigația. Atacatorii știau ce caută, luând doar computere și telefoane mobile.

Rezultatele anchetei deosebit de misterioase vor fi prezentate la Înalta Curte a Spaniei, Audiencia Nacional, care ar putea ordona arestarea atacatorilor identificați. Totuși, sursele guvernamentale afirmă că ar fi greu să se dovedească în instanță că CIA-ul a fost implicat în acest caz.

Ce căutau atacatorii

Sursele cred că scopul atacului asupra Ambasadei Coreei de Nord a fost de a obține informații despre Kim Hyok Chol, fostul ambasador nord-coreean în Spania.
Kim Hyok Chol a fost expulzat din Spania pe 19 septembrie, 2017, de către ministrul de Externe de atunci, Alfonso Dastis, pentru că testele nucleare pe care țara le făcea la acel moment încălcau rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Kim Hyok Chol, care a fost declarat persona non grata de către Spania și a fost invitat să părăsească țara înainte ca luna să se încheie, este, în prezent, unul dintre cei mai de încredere diplomați ai liderului nord-coreean Kim Jong-un și unul dintre arhitecții summitului eșuat dintre președintele american Donald Trump și Kim Jong-un, din Vietnam. Întâlnirea, care urmărea să obțină un angajament clar al Coreei de Nord privind renunțarea la arsenalul său nuclear, a fost un eșec și s-a încheiat fără un acord sau planuri de viitor.

În februarie, Kim Hyok Chol a condus și delegația Coreei de Nord care a negociat un plan de dezarmare nucleară cu trimisul special al SUA Stephen Biegun, în schimbul ridicării sancțiunilor impuse Phenianului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *