Cîmpeanu speră să se  reia școala, față în față, după introducerea  testelor COVID din salivă, non-invazive

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanua a anunțat, joi seara, că Guvernul va aloca sumele necesare achiziționării testelor de  salivă, non-invazice, ce pot fi autoadministrate, fără a afi nevoie de asistență medicală. De asemenea, Câmpeanu a precizat că acest lucru îi dă speranțe că școala s-ar putea  relua, față în  față, pentru toți elevii.

”Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic. Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin.

Aceste teste non invazive pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Nu e nevoie de competențe medicale. Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit și despre schimbarea modului de finanțare a școlilor și universităților.

”Costul standard per elev rămâne același. Noutatea este următoarea: în acest an, avem creșteri de 16%, 26% și 36%. Costul standard unitar per elev crește cu 16%, 26% e creșterea bugetului pentru cheltuieli materiale. Este pentru prima oară când avem o creștere per elev diferențiată pentru cei din mediul rural, o creștere de 36%.

Avem o OUG prin care 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuit pentru investiții. Din bugetul Ministerului, alocăm 100 de milioane de lei finanțării instituționale din universități.

Am luat decizia de a finanța cele 10 universități câștigătoare cu o sumă identică cu care finanțează aceste proiecte UE.

Avem 9 universități în top 500 Shanghai, cu 14 domenii. Fiecare domeniu va primi 500.000 de lei.”, a precizat Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *