Cine a comis masacru din Sri Lanka?

O grupare islamistă locală intitulată „National Thowheed Jamaat“ (NTJ) se află în spatele atacurilor sinucigaşe comise duminică în Sri Lanka şi soldate cu cel puţin 290 de morţi şi 500 de răniţi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Rajitha Senaratne, într-un briefing de presă, transmit AFP şi Xinhua.

Conform purtătorului de cuvânt, autorităţile investighează pentru a identifica eventuale legături ale mişcării islamiste cu grupări din afara ţării.

În urmă cu zece zile, NJT făcuse obiectul unei alerte difuzate serviciilor de poliţie şi care avertiza că mişcarea pregătea atentate împotriva unor biserici şi a ambasadei Indiei la Colombo.

Mişcarea, despre care există puţine informaţii, s-a făcut cunoscută anul trecut în legătură cu acte de vandalism comise asupra unor statui budiste.

Conform dpa, purtătorul de cuvânt Rajitha Senaratne a declarat că un poliţist de rang înalt a făcut să circule un raport despre posibile atacuri, dar informaţia nu a fost comunicată premierului Ranil Wickremesinghe sau miniştrilor cabinetului.

Ministru al apărării este preşedintele Maithripala Sirisena, în subordinea căruia se află şi forţele de poliţie. Maithripala Sirisena este membru al unui alt partid politic decât premierul Wickremsinghe. Cei doi se află într-o coaliţie dificilă de guvernare după ce preşedintele l-a demis în mod neaşteptat pe premier în octombrie. Wickremsinghe a fost repus în funcţie, printr-o decizie a justiţiei, după 52 de zile de criză politică.

„Dacă am fi avut informaţii anterioare, am fi luat măsuri preventive. Inspectorul general al poliţiei ar trebui să demisioneze“, a declarat Senaratne.

Deocamdată, poliţia din Sri Lanka a arestat cel puţin 24 de persoane, cetăţeni sri-lankezi, care sunt interogaţi de Departamentul de investigaţii criminalistice, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekara.

Potrivit autorităţilor, trei atacuri împotriva unor biserici şi trei împotriva unor hoteluri din capitală au fost comise de atentatori sinucigaşi.

Ministerul Apărării analizează dacă în atacul asupra unuia din hoteluri au fost implicaţi doi atentatori sinucigaşi, ceea ce ar ridica numărul total al acestora la şapte.

Atacurile nu au fost revendicate deocamdată.

Modul de operare și de tipul explozibil arată că a fost un atac bine planificat, coordonat. După ce Tigrii Tamili au fost învinși în 2009, Sri Lanka nu a mai văzut un asemenea tip de incident.

Potrivit a revistei americane Time, în timp ce majoritatea locuitorilor din Sri Lanka sunt budiști (circa 70%) doar sub 10% sunt musulmani și aproximativ 7,5% sunt creștini. Hindușii reprezintă aproximativ 12,5% din populație.

Despre unii musulmani din Sri Lanka se știe că au aderat la ISIS în Siria, scrie Time citând o depeșă Reuters. Sri Lanka a declarat stare de urgență în martie 2018, după ce miliții budiste au atacat întreprinderi musulmane, case și o moschee în centrul orașului Kandy. Atacurile au fost proiectate ca represalii după ce anterior un budist a fost bătut de către musulmani.

În ultimii ani, grupări budiste dure, cum ar fi Bodu Bala Sena (BBS), cunoscută și sub numele de ”forța budistă”, au fost acuzate de promovarea urii sectare din Sri Lanka. Organizația îi consideră pe musulmanii din Sri Lanka drept o amenințare la adresa identității budiste a națiunii și se pare că se bucură de sprijin la niveluri înalte ale instituțiilor politice.

Aproximativ 1,2 milioane de catolici locuiesc în Sri Lanka, cu o populație totală de 21 de milioane. Catolicii sunt văzuți ca o forță unificatoare, deoarece se găsesc în etnia Tamils ​​cât și în majoritatea sinhaleză.

Unii creștini sunt totuși rău priviți, deoarece susțin investigații externe privind crimele armatei srilankeze împotriva tamililor, în timpul războiului civil care s-a încheiat în 2009.

Conform Organizației Națiunilor Unite, conflictul , care a durat din 1972 până în 2009, a lăsat în urmă 80 000 până la 100 000 de morți.

La douăzeci de ani după o vizită a papei Ioan Paul al II-lea, și Papa Francisc a vizitat insula, în ianuarie 2015, slujind o Liturghie în fața unui milion de participanți adunați la Colombo.

În predica sa, Papa a insistat asupra libertății de credință fără constrângere, într-o țară rănită de tensiuni etnice și interreligioase.

Înainte de alegerea lui Francisc, în martie 2013, Cardinalul din Sri Lanka era citat drept un posibil candidat la scaunul pontifical.

Deşi nu este clar că istoria ţării a jucat un rol în atacurile de sâmbătă, srilankezii au avut de-a face cu violenţa sectară vreme de decenii.
În 1948, Sri Lanka, cunoscută atunci ca Ceilon, şi-a câştigat independenţa faţă de britanici. Majoritatea singaleză a ţării, contracarând ceea ce a văzut ca favoritism colonial pentru tamili, i-a privat de drepturi pe migranţii tamili indieni.
Acest lucru a condus la crearea unui grup de insurgenţi cunoscut ca Tigrii Eliberării din Tamil Eelam (LTTE), în 1976. Grupul a dus iniţial o campanie pentru o patrie a tamililor în partea de nord-est a ţării. Dar mişcarea a devenit violentă, LTTE atacând poliţia şi forţele armate şi încercând să obţină o putere mai mare la nivel naţional. Tigrii au devenit cunoscuţi pentru atacurile lor sinucigaşe şi pentru folosirea copiilor-soldaţi. În 1997, Departamentul de Stat al SUA desemnat, oficial, LTTE drept grup terorist.
Ani de zile, Armata srilankeză-în mare parte formată din singalezi şi budişti-a dus campanii pentru eliminarea insurgenţilor din ascunzătorile lor aflate în nord-estul ţării. Războiul a luat sfârşit în 2009, după ce armata l-a ucis pe liderul LTTE, Vellupillai Prabhakaran. Însă organizaţiile internaţionale susţin că atât LTTE, cât şi armata sunt vinovate de crime de război şi încălcarea drepturilor omului. Potrivit ONU, în jur de 40.000 de civili au fost ucişi în ultimele etape ale războiului civil.
Turismul a scăzut vertiginos în timpul perioadei de război, ajungând la punctul critic atunci când un tsunami a devastat Sri Lanka în 2004. În 2009 au existat doar 500.000 de turişti, dar de atunci industria şi-a revenit şi anul trecut ţara a atras 2 milioane de vizitatori.
Chiar şi aşa, tensiunile din istoria însângerată a țării nu au dispărut. Perioada finală a războiului civil a dus la dislocarea a mii de tamili, mulţi dintre ei fiind dispăruţi şi acum. Tensiunile intercomunitare s-au reaprins anul trecut: în districtul central Kandy, grupuri de singalezi budişti au atacat moschei şi magazine ale musulmanilor. Drept răspuns, Colombo a instaurat stare de urgenţă la nivel naţional.
În 2016, autorităţile din Sri Lanka au raportat faptul că 32 de srilankezi s-au alăturat grupării Stat Islamic, însă nu se crede că jihadiştii ISIS au o prezenţă activă în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *