Cine construiește noua groapă de gunoi de la Roești, Vâlcea, pentru 17 milioane de euro din fonduri europene: un afacerist asociat cu omul lui Dan Voiculescu și cu banda veche penelistă de la Sectorul 1

Consiliul Județean Vâlcea a atribuit contractul pentru realizarea Centrului integrat de management al deșeurilor de la Roești către firma Inoveco SRL din Voluntari, județul Ilfov, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice).

Contractul a fost semnat pe data de 1 septembrie 2021 și presupune construcția unui depozit ecologic conform, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare mecano-biologică, în termen de un an și jumătate. Contractul cu fonduri europene a fost atribuit în urma unei licitații la care au participat doi ofertanți.

Cine e firma Inoveco SRL din Voluntari (fostă Iridex Group Plastic SRL)

Societatea este deținută de asociatul unic Valentin Feodorov, 68 de ani, din București.


Foto: Valentin Feodorov; Sursa: agerpres.ro

Asociat cu omul lui Voiculescu

Fosta Iridex Group Plastic face parte din grupul Iridex, deținut de Corneliu Pascu, fost senator PC de Buzău în legislatura 2004 – 2008, considerat unul dintre oamenii de casă ai mogulului Antenelor, Dan Voiculescu.

De altfel, Corneliu Pascu a fost acționar cu 50% în firma Iridex Group Plastic până în iulie 2020 când și-a cesionat pachetul de acțiuni către Valentin Feodorov. La înființarea societății, în 2003, acționarul majoritar, cu 51%, era Iridex Group Import-Export SRL, controlată de Pascu, iar Valentin Feodorov deținea 32 % din acțiuni. Un alt acționar era Doina Croitoru, cu 17 %, cunoscută mai degrabă ca mama cântărețului Fizz.


Foto: Corneliu Pascu; Sursa: agerpres.ro

Iridex Group, care a absorbit fosta Iridex Group Import-Export SRL, este deținută de Corneliu Pascu și fiii lui gemeni, Florin și Cristian Pascu.

Asociat și cu gașca penelistă veche de la Sectorul 1

Valentin Feodorov este asociat și cu Costin Berevoianu, fost consilier al ex-primarului Capitalei, Sorin Oprescu, și  fost director al RADET (până în martie 2015). Berevoianu a fost reținut în dosarul Apanova de la DNA Ploiești.

Feodorov este co-proprietar, alături de Costin Berevoianu, al mai multor imobile în Râșnov, Brașov, Limanu (Vama Veche) sau Chilia Veche (Delta Dunării). Potrivit declarației de avere a lui Berevoianu din 2015, el deține jumătate dintr-o casă de 62 de metri pătrați la Chilia Veche, cumpărată în 2008 cu Valentin Feodorov. Cei doi au împreună, tot la Chilia Veche, şi o casă de vacanţă de 102 metri pătraţi, pe care au cumpărat-o tot în 2008. În 2010, au cumpărat în aceiaşi localitate și un spaţiu comercial de 750 de metri pătraţi. Feodorov și Berevoianu dețin în co-proprietate și un ponton plutitor.


Foto: fragment din declarația de avere a lui Costin Berevoianu din 2015

Pe 24 septembrie 2015, Costin Berevoianu a fost reținut de procurorii DNA Ploiești în dosarul Apanova, alături de Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu. Judecătorii nu au emis totuși mandat de arestare preventivă, ci doar control judiciar.

Cei 3 erau considerați de procurori drept capii reţelei care ar fi impus majorarea tarifului la apă în București în favoarea Apanova din grupul francez Veolia, contra unor comisioane și avantaje personale.

În perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.

În același context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate”, arătau procurorii într-un comunicat de presă din 2015.


Foto: Costin Berevoianu; Sursa: Mediafax

Ulterior, pe 1 noiembrie 2019, DNA a clasat parțial dosarul Apanova, cu prejudiciu de 23 de milioane de euro ca rezultat al unor presupuse infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit portalului Tribunalului București, clasarea i-a privit pe directorii francezi ai companiei, Bruno Roche și Laurent Lalague, pe directoarea româncă Lavinia Săniuță și pe oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.

Ulterior, Lavinia Săniuță – fost director general al Apanova și director general adjunct al Veolia, soția fostului ministru PSD de Interne, Marian Săniuță – a contestat decizia de clasare în instanță. Ea a fost nemulțumită pentru că a primit clasare pentru cumpărare de influență din lipsă de probe. Instanța a schimbat temeiul clasării din ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” în ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

O altă parte a dosarului, cu alte fapte, a fost disjunsă însă în vederea continuării anchetei și, teoretic, încă se lucrează la această parte a cazului.

Istoricul lui Berevoianu

În 2000, Costin Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării pentru 25 de ani a Regiei de Apă Bucureşti către Apanova, deţinută de francezii de la Veolia. Pe atunci, Berevoianu era director al Regiei Generale de Apă Bucureşti (RGAB), apoi şef al privatizatei Apanova. În context, trebuie precizat și cine sunt ceilalți doi inculpați din dosarul Apanova.

Cine e Vlad Moisescu

Este fiul fostului procuror general al României, Sorin Moisescu, fost deputat, lider al PNL Sector 1, ex-trezorier PNL și șef al cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.


Foto: Vlad Moisescu, alături de fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman; Sursa: ziarulincomod.ro

În urmă cu câțiva ani, Vlad Moisescu a devenit director de campanie al alianței electorale dintre Partidul România Unită și PRM. PRU este partidul din partea căruia a candidat Sebastian Ghiță la alegerile europarlamentare din 2019, însă nu a făcut pragul electoral.

Cine e Ovidiu Semenescu

Ovidiu Semenescu a fost finanțator al canalului tv de business Money Channel și al site-ului stireazilei.ro. A făcut parte din acționariatul Euromedia, cea mai mare companie outdoor din România, prin intermediul firmei Createlier.

Alături de Semenescu, în firma Createlier figura și Costin Ciobanu, un IT-ist din Prahova, prieten cu deputatul PSD Vlad Cosma și cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. De altfel, după vânzare, Euromedia și-a mutat sediul în Voluntari, Ilfov, într-o clădire de birouri, lângă 2KTelekom, o firmă controlată de Alex Ghiță, fratele lui Sebi Ghiță.

În 2015, ziarul Gândul (pe vremea când era o publicație respectabilă) nota că Euromedia i-a asigurat lui Klaus Iohannis o bună vizibilitate stradală în timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din 2014, contra sumei de 120.000 de euro.


Foto: Ovidiu Semenescu; Sursa: ziarulincomod.ro

Ovidiu Semenescu a făcut parte din Inițiativa România Liberală, o aripă a PNL anti-Crin Antonescu, inițiată de fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și de fostul lider al PNL Sector 1, Vlad Moisescu. Ovidiu Semenescu era președinte al Asociației Cercul Românesc, care îi avea ca membri pe Vlad Moisescu, pe fostul ofițer de Securitate, pedistul Silvian Ionescu, și pe omul de afaceri Horia Simu-Șchiopu, un samsar de drepturi litigioase, judecat și condamnat în mai multe dosare ANRP.

Semenescu, dat în urmărire din cauza unui dosar din Bulgaria

În septembrie 2019, europalibera.org nota că bulgarul Dilean Gheorghiev și românul Dorin Iordache au fost arestați pentru că i-ar fi șantajat pe oligarhul media Delian Peevski, deputat al Mișcării pentru drepturi și libertăți, și pe președintele de onoare al acestei formațiuni, Ahmed Dogan.

Un raport francez destinat Comisiei Europene arăta că Delian Peevski și Ahmed Dogan ar fi implicați în contrabanda de țigări „Bulgartabak”, care ar fi finanțat organizații teroriste precum „Statul islamic”, „Al Nusra”, PKK și regimul sirian al lui Bashar Assad.

Cei doi, bulgarul Dilean Gheorghiev și românul Dorin Iordache, alături de Ovidiu Semenescu, le-ar fi cerut politicienilor bulgari 12 milioane de euro ca să șteargă numele lor din raport. Semenescu nu a fost prins și a fost dat în urmărire generală.

În clubul ”select” al vinului cu Patriciu și Tăriceanu

Feodorov și Berevoianu figurează pe lista celor 50 de asociaţi din Clubul Vinului SRL. Printre co-acționari se numără fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu, omul de afaceri Nicolae Badea, cumnatul acestuia, fugarul Puiu Popoviciu (condamnat la 7 ani de detenție) și omul de afaceri Arpad Paszkany. Inițial, în firmă a fost și Dinu Patriciu, un mogul judecat pentru privatizarea Rafinăriei Petromidia, decedat înainte de un verdict final în cazul Rompetrol 1.

Foto main: Chiliman și Moisescu, sursa foto: romaniacurata.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *