Cine construiește satul pescăresc de pe plaja Corbu, arie naturală cvadruplu protejată! Un tânăr penelist, săgeata unor foști regi ai duty-free-urilor, rechini imobiliari, concesionari de zăcăminte și apropiați de magnatul fugar Puiu Popoviciu!

Un complex turistic de lux, cu 18 imobile mari, se ridică pe plaja Corbu, arie naturală cvadruplu protejată! Se construiește un așa zis sat de vacanță cu specific pescăresc, cu nivel de înălțime P+1E.
Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, primul sit natural din România înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. În plus, zona de plajă unde se construiește se suprapune peste un sit Natura 2000 și RAMSAR (zonă umedă de importanță internațională).
Legea este clară și spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise și totuși investitorul a obținut avizele de mediu de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
Între timp, fosta conducere a primăriei Corbu reprezentantă de fostul edil PNL, Marian Gălbinașu, a emis certificat de urbanism, iar actualul primar, Vasile Lumînare, de la PMP, spune că a fost obligat să dea autorizație de construire, altfel ar fi fost acuzat de abuz în serviciu.
”Acolo sunt 4 arii naturale suprapuse, deci e un regim de protecție cvadruplu. Faptul că o asemenea zonă a fost distrusă, pentru mine e eșecul suprem al legislației de mediu din România”, a declarat Călin Dejeu, biolog și activist de mediu.
Fundația Ecocivica din București a solicitat Tribunalului București suspendarea autorizației de construire, însă magistrații nu se grăbesc. A fost termen pe 4 februarie 2022 și au amânat pentru data de 4 martie 2022.
Între timp, construcția de pe plaja protejată înaintează periculos!
Cine e investitorul care construiește într-o arie naturală cvadruplu protejată
Firma care face construcția este Logis Project SRL din localitatea Ovidiu, județul Constanța. Firma este deținută de Ionuț-Cristian Rusu, un tânăr liberal, fost membru TNL Constanța.
Rusu a preluat firma în 2010 de la Bogdan Daniel Banu, soțul fostei şefe a Serviciului de Coordonare Programe din Direcţia Generală de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Județean Constanța, condus de baronul PSD, Nicușor Constantinescu, aflat acum în pușcărie.
Tânărul liberal Ionuț Cristian Rusu este însă interfața unor rechini imobiliari din Constanța, mult mai feroce. E vorba de milionarii constănțeni Lucian Orban și Sorin Virgiliu Vișenescu.
De altfel, potrivit unori proiecte din 2015 de hotărâre ale primăriei Corbu privind aprobarea avizului prealabil de oportunitate aferent proiectului, beneficiarii erau firma Black Sea Transport SRL din Constanţa și Ionuţ Cristian Rusu pentru construcția a 6 imobile pe plajă și, din nou, Black Sea Transport SRL, Corneliu Baltă, Gabriel Ciocan, Daniel Zaif, Ștefan și Georgeta Marin, pentru construirea a 18 imobile pe plaja protejată Corbu.
Foto: fragment din procesul verbal al ședinței de CL Corbu din 9 februarie 2015
Ulterior, pe 18 decembrie 2020, cele două proiecte au obținut autorizație de construire.
Foto : fragment din lista autorizațiilor de construire emise de primăria Corbu în 2020
De notat, în context, că în 2017, liberalul Ionuț Cristian Rusu și milionarul Lucian Orban au dezvoltat împreună un complex hotelier-turistic pe strada Răsăritul Soarelui din Olimp Nord, localitatea 23 August, Constanța, potrivit mangalianews.ro.
Cine sunt milionarii constănțeni Lucian Orban și Sorin Virgiliu Vișenescu
Firma Black Sea Transport SRL, cea care a cerut inițial aprobările pentru satul pescăresc de pe plaja protejată Corbu, este deținută de Lucian Orban, Daniel Zaif și Gabriel Ciocan, potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial.
Lucian Orban (55 de ani, născut în Buzău) este unul dintre milionarii Constanței, partener de afaceri cu Sorin Virgiliu Vișenescu (61 de ani, născut în Craiova).
Foto: Lucian Orban; Sursa: ziuadeconstanta.ro
Foști regi ai duty-free-urilor
Cei doi au făcut bani din duty-free-uri și au fost suspectați de contrabandă cu țigări, însă nu au fost niciodată anchetați. Până la aderarea României la UE, firmele lor, Alefus Trade, Transeuro Import-Export sau Euroconsulting International, aveau punct de lucru în portul Constanţa şi magazine duty-free în punctele de trecere a frontierei Vama Veche, Negru-Vodă, Agigea (judeţul Constanţa), Bechet (Dolj), Siret (Suceava), Halmeu, Urziceni (Satu Mare), Vărsand, Nădlac, Turnu, Curtici (Arad), Petea sau Cenad (Timiş).
În 2009-2010 însă, Orban și Vișenescu au ieşit din afacerea duty-free-urilor pe fondul anchetelor DNA şi DIICOT din portul Constanţa. Spre exemplu, în 2010, Lucian Orban, Sorin Vișenescu şi asociatul lor, Mihai Lenu, și-au cedat acțiunile din firma Alefus Trade unor necunoscuți: Teodor Boboc, 67 de ani, din Constanța, și Gheorghe Mihai, 60 de ani, tot din Constanța.
Asociat cu ”gruparea vameșilor” din portul Constanța
Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, între 2007 şi 2013, Lucian Orban a fost asociat în cadrul firmei Turnuri SRL din Constanţa cu Eugen Bogatu, fost şef al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu Aurelian Cătălin Pilcă, comisionar vamal, şi cu Dumitru Teşeleanu, tatăl lui Iulian Teşeleanu, fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud.
Bogatu şi Pilcă au trimişi în judecată în 2012 în celebrul dosar DNA privind corupţia şi contrabanda din portul Constanţa, alături de fostul secretar general PDL al MAI, Laurenţiu Mironescu şi fostul senator PDL, Mircea Banias. Ei au fost însă achitaţi definitiv în 2019.
Cine e Sorin Vișenescu. Este mai degrabă cunoscut în urma relației cu fotomodelul Elena Băguci.
Foto: Elena Băguci; Sursa: national.ro
E un milionar din anturajul magnatului Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de detenție în dosarul Băneasa și fugit la Londra. Este și un cunoscut al fostului premier PNL Călin Popescu Tăriceanu, după cum chiar Vișenescu a admis în urmă cu câțiva ani.
Foto: Sorin Virgiliu Vișenescu; Sursa: national.ro
Mama acestuia, Maria Nicolaescu (86 de ani, născută în localitatea Baldovinești, județul Dolj), a condus pe vremea comunismului un duty-free la un hotel din Mamaia.
Până în 2016, ea a fost asociată în firma Trans Tel Services SRL cu două off-shore-uri din Cipriu, Bladon Enterpises Ltd și Tatika Investments Ltd, controlate de Puiu Popoviciu, cu Ștefan Cătălin Cățoiu (61 de ani, din București) și cu firma Interactive Commtech Development SRL.
Această firmă din urmă este deținută de:
* off-shore-ul Crypton International Ltd din insulele Turks & Caicos, reprezentată de Liviu Grigore Zins.
* Liviu Grigore Zins, un cetățean german, domiciliat în Blue Water Ridge 5, Providenciales, insulele Turks & Caicos
Până în 2017, din firma Interactive Commtech Development a făcut parte și sindicalistul Dumitru Costin.
Din aprilie 2016 a mai rămas în firmă doar Ștefan Cătălin Cățoiu, zis “Țeavă”, fost cameraman la TVR și actor de telenovele, care ajunsese consilier pe probleme de imagine al fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Țeavă a fost iubitul lui Jojo, a jucat în telenovela „Iubire și onoare” de la Acasă TV și a cântat cu trupa VH2. S-a căsătorit la 54 de ani, în 2015, la Las Vegas cu o femeie cu 30 de ani mai tânără.
Foto: Ștefan Cătălin Cățoiu zis “Țeavă”; Sursa: wowbiz.ro
Și mai interesant! Până în 2007, mama lui Vișenescu, Maria Nicolaescu, a fost co-acționară în firma Trans Tel Services SRL cu Ligia Popoviciu (născută în 1930 în localitatea Malu, Ilfov), mama lui Puiu Popoviciu, și cu Zerlin Dimofte (născut în 1924 în Măcin, Tulcea), tatăl omului de afaceri Radu Dimofte, partener de business cu Puiu Popoviciu.
Concesionari ai unor zăcăminte de calcar, petrol și gaze
Deși e o bătrânică de 86 de ani, mama lui Vișenescu, Maria Nicolaescu, este acționar cu 50% în cadrul firmei Algoritm din Olt, alături de Sindicatul Național Petrom Energie (fosta F.S.L.I. PETROM), reprezentat de Liviu Luca.
În 2004, firma Algoritm a încheiat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale, aprobat prin hotărâre de Guvernul Năstase, pentru exploatarea unor rezerve de petrol de la Văluța, Borș, Negoiești, Otomani și Salonta, toate din județul Bihor (HG nr. 1248 și HG nr. 1249/5.08.2004).
Între 2005 și 2007, mama lui Vișenescu, Maria Nicoalescu, a fost acționar, alături de Ana Bodea, Mircea Pârvu și Ioan Blidar, în firma Geoasset. În 2003, firma a dobândit licența de exploatare a calcarului din perimetrul Valea Mare – Budureasa din județul Bihor (licența de concesiune 4.433/2003 eliberată de ANRM). Ulterior, firma Geoasset a ajuns în proprietatea PSV Company, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca. Acum, PSV Company este în insolvență și este administrată de Emil Bertalan, unul dintre ginerii lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus.
Nu doar mama lui Vișenescu a deținut licențe de exploatare a unor resurse minerale. Pe 5 septembrie 2007, Guvernul Tăriceanu a concesionat 17 zăcăminte unor firme, printre care și Transeuro Import-Export SRL din Constanța, deținută la acea dată de Lucian Orban și Sorin Vișenescu. Acum, firma este deținută doar de partenerul lor de afaceri, Mihai Lenu.
Firma celor doi a primit concesiunea zăcământului de la Arșița, Bacău, despre care se credea că ar conține 133 de milioane de metri cubi de gaze și 423.000 de tone de țiței.
Samsari și rechini imobiliari
Lucian Orban este cunoscut drept dezvoltatorul complexurilor rezidențiale de lux Tomis Plus şi Lake Residence din Constanța. De notat și că soția lui Orban, Daniela, este notar în oraș.
Însă adevăratul rechin imobiliar este considerat partenerul său de afaceri, Sorin Vișenescu. Presa centrală, dar și cea locală din Constanța și Craiova abundă de dezvăluiri privind tunurile imobiliare ale lui Vișenescu, prin interpuși.
Spre exemplu, presa locală din Craiova a relatat cum Primăria din oraș a retrocedat un teren pe calea Severinului, unde s-a construit apoi un hipermarket Real. Terenul a fost retrocedat unor persoane care ar fi trebuit să primească pâmânt arabil la marginea orașului și abia după ce și-au vândut drepturile litigioase unor interpuși de-ai lui Vișenescu. Afacerea a fost anchetată de DIICOT, fără să se întâmple ceva.
Tot printr-un interpus, Ion Nedelcu, Vișenescu ar fi pus mâna și pe terenuri retrocedate de la Agenția Domeniilor Statului în grindul Chituc, în zona protejată Vadu. Acolo, fostul ministru PSD al Turismului, Dan Matei Agaton, plănuia construcția unei noi stațiuni, Europa.
Presa a relatat și despre retrocedări controversate în Popești Leordeni sau pe malul lacului Siutghiol, terenuri care ar fi ajuns apoi la milionarii Sorin Vișenescu și Lucian Orban, după ce, prin diverși interpuși, au achiziționat drepturile litigioase.
Producători de film
Alături de Gheorghe Aurelian Nedelcu, Lucian Orban, Sorin Vișenescu și Mihai Lenu sunt încă acționari și în firma Transeuro Film SA Constanța, cu obiect de activitate producţie de filme cinematografice şi video.
Foto (main): construcție plajă Corbu; Sursa: captură Știrile Protv