Cine e drumarul din Bacău care a câştigat contracte cu statul de peste 100 de milioane de euro numai în ultimii 4 ani: un fost şofer agramat, denunţător în dosare DNA, cel care l-a aruncat în puşcărie pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca

Companiile RCA patronate de omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu – Rustrans, Conextrust şi Amici SA – şi-au adjudecat contracte cu statul de peste 100 de milioane de euro doar în ultimii 4 ani, potrivit unei analize realizate de Newsmaker.ro pe baza datelor din SEAP (platforma de achiziţii puclice).

Grosul marilor contracte a fost adjudecat de compania fanion a grupului, Conextrust. Rustrans a primit contracte de mici dimeniuni, dar numeroase, prin încredinţare directă.

Spre exemplu, în 2018, Conextrust are semnat un acord cadru cu valoare uriaşă de până la 40 de milioane de euro cu Serviciul public judeţean de drumuri Bacău pentru întreţinerea drumurilor judeţene în perioada 2018 -2022.

Foto: omul de afaceri Viorel Rusu, patronul companiei Conextrust din Bacău; Sursa: desteptarea.ro

Compania lui Viorel Rusu are semnate numeroase contracte de reabilitare drumuri şi cu diferite oraşe sau comune din judeţul Bacău.

Însă Conextrust nu se ocupă doar cu întreţinerea şi reabilitarea drumurilor publice. Compania are şi contracte de reabilitare termică sau construcţii. Spre exemplu, în noiembrie 2020, compania băcăuană şi-a adjudecat un contract de aproape 5 milioane de euro de la Spitalul orăşenesc din Comăneşti pentru reabilitare energetică.

Cine e patronul, Viorel Rusu

Este un fost şofer la IPJ Bacău, devenit om de afaceri. Asta nu ar fi o problemă dacă omul nu ar fi un semianalfabet, după cum reiese din denunţul său la DNA, la adresa fostului ministru de Interne, ex-senator PDL şi fost consilier al lui Traian Băsescu, Gabriel Berca.

„Pe parcursu execuţiei lucrărilor deputatul Banu Mihai şi senatorul Berca Gabriel mau rugat să continui lucrările asigurîndumă că vor face demersurile necesare pentru alocarea fondurilor Pentru aşi exercita influenţa în scopu obţineri finanţări, Banu mihai atît în nume personal cît şi în numele lui Berca Gabriel mia cerut sume d ebani cuantificate în total la 20% din valoarea contractului”, este doar un fragment din denunţul scris de Viorel Rusu la DNA, pe 22 iunie 2015.

Foto: denunţul lui Viorel Rusu; Sursa: nasul.tv

Denunţul lui Viorel Rusu a condus, pe lângă alte probe, la condamnarea fostului ministru de Interne Gabriel Berca la doi ani de detenţie efectivă pentru trafic de influenţă,  în decembrie 2017. De asemenea, în acelaşi dosar, fostul deputat PDL, Mihai Banu, a primit o condamnare la 3 ani de închisoare cu executare.

Foto : fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, arestat; Sursa: nasul.tv

Berca a fost găsit vinovat că, împreună cu un deputat PDL, Mihai Banu, au primit de la Viorel Rusu peste 400.000 de euro pentru ei şi pentru PDL astfel încât Guvernul să aloce bani către primăriile care aveau încheiate contracte cu companiile lui Viorel Rusu, iar acestea, la rândul lor, să facă plăţile pentru lucrările executate de firmele afaceristului.

„În perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins și primit, atât pentru sine cât și pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator în Parlamentul României și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unității administrativ-teritoriale

În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Banu Mihai, a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la același om de afaceri, suma de 220.000 euro, atât pentru sine, cât și pentru inculpatul Berca Gabriel și pentru partidul din care făceau parte”, arătau procurorii DNA în rechizitoriul lui Berca.

Omul de afaceri Viorel Rusu a fost exonerat de răspunderea penală pentru dare de mită întrucât i-a denunţat pe cei doi politicieni, potrivit legii.

Judecat pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Omul de afaceri Viorel Rusu a avut propriile probleme penale, fiind trimis în judecată în 2016, alături de firma sa Conextrust SA, pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Prejudiciul se ridica la 1,5 milioane de lei. Afaceristul era acuzat că ar fi vândut ilegal 7 apartamente plătite în avans de MAI.

Până la urmă, Viorel Rusu şi firma lui Conextrust au fost achitaţi definitiv la Curtea de Apel Bacău în iunie 2020, după ce, cu un an în urmă, la Tribunalul Bacău fuseseră condamnaţi doar la plata unei amenzi penale de 24.000 de lei pentru fals în declarații în formă continuată.

La Curtea de apel Bacău a existat totuşi și o opinie separată. Judecătoarea Ioana Hanganu a vrut să îl condamne pe Viorel Rusu la o amendă penală de 18.400 de lei.

Foto (main): omul de afaceri Viorel Rusu, patronul companiei Conextrust din Bacău; Sursa: zdbc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *