Cine este atacatorul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie și de ce a recurs la aces gest. Scriitorul, amenințat cu moartea, a fost nevoit să se ascundă 9 ani

Hadi Matar, tânărul de 24 de ani care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în statul New York, s-a născut în California, dar s-a mutat recent în New Jersey, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. Ultima sa adresă a fost în Fairview, un cartier din comitatul Bergen, chiar peste râul Hudson, în Manhattan. Oficialii FBI au fost văzuți intrând în casa lui Matar vineri, după atac.

Sursele din ancheta mai spun că Matar a intrat la eveniment cu un permis de conducere fals pe numele unui lider Hezbollah aliat cu generalul iranian Qassim Soleimani, ucis în 2020 în Bagdad, la capătul unui atac aerian coordonat de Statele Unite.

Motivul înjunghierii este neclar. O analiză preliminară a conturilor de pe rețelele de socializare ale lui Matar arată că acesta simpatiza cu extremismul șiit și cu cauzele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (grupare din Iran condusă de generalul Soleimani), a declarat pentru NBC News o persoană care are cunoștință directă despre anchetă.

Nu există legături clare cu IRGC, dar evaluarea inițială indică că acesta simpatizează cu grupul guvernamental iranian, spune oficialul din Poliție.

O spectatoare pe nume Kathleen Jones a spus că atacatorul era îmbrăcat în negru, cu o mască neagră.

„Ne-am gândit că poate face parte dintr-o cascadorie pentru a arăta că există încă multe controverse în jurul acestui autor. Dar a devenit evident în câteva secunde că era vorba despre ceva foarte grav”, a spus ea.

O altă spectatoare a povestit pentru New York Times că atacatorul a tot încercat să-l atace pe Rushdie chiar și după ce a fost reținut.

„A fost nevoie de cinci bărbați pentru a-l imobiliza și el încă ataca”, a spus doamna Abrams. „Era doar foarte foarte furios. Extrem de puternic și de rapid”, a adăugat aceasta.

Atacul s-a produs la câteva momente după ce Rushdie și intervievatorul acestuia au urcat pe scenă și a durat aproximativ 20 de secunde, după care spectatorii au fost scoși din amfiteatrul în aer liber.

Suspectul a sărit pe scenă și l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în gât cel puțin o dată și în abdomen cel puțin o dată, a detaliat poliția. Oamenii din centru au sărit și l-au imobilizat, iar Hadi Matar a fost preluat ulterior de poliție. Când a fost atacat, scriitorul se pregătea să țină un discurs despre cum America reprezintă un adăpost sigur pentru artiștii în exil.

Salman Rushdie, amenințat cu moartea, a fost nevoit să se ascundă 9 ani

Unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, romancierul a devenit celebru odată cu cu romanul „Copiii din miez de noapte” din 1981, care s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Marea Britanie. Însă după ce a scris „Versetele satanice”, în 1988, a patra sa carte, scriitorul britanic de origine indiană, născut în 1947, a fost vizat de un decret religios iranian echivalent cu o condamnare la moarte (fatwa), fiind acuzat de profanare a islamului. El a fost plasat sub protecția poliției britanice și a fost nevoit să se ascundă timp de nouă ani. Romanul suprarealist și postmodern a stârnit indignare în rândul musulmanilor, care au considerat că are un conținut blasfemiator și chiar a fost interzis în unele țări.

La un an după publicarea cărții, liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a cerut executarea lui Rushdie și a pus pe capul lui o recompensă de 3 milioane de dolari. Decretul religios a fost anulat în 1998 de regimul de la Teheran, la nivel formal, pentru a-și putea relua relațiile diplomatice cu Londra, însă liderii religioși au continuat să-i dorească moartea și chiar au crescut recompensa. Între timp, zeci de persoane au murit în violențele care au urmat după publicarea cărții, inclusiv traducători ai operei fiind uciși. Romancierul în vârstă de 75 de ani – fiul unui om de afaceri musulman de succes din India – a fost educat în Anglia, mai întâi la Rugby School și apoi la Universitatea din Cambridge, unde a obținut un master în istorie.

După facultate, a început să lucreze ca redactor publicitar la Londra, publicându-și primul roman, „Grimus”, în 1975. Abordarea unor subiecte politice și religioase delicate în opera sa l-au transformat într-o figură controversată. Autorul, care are cetățenie americană, este un susținător vocal al libertății de exprimare. Când regina Elisabeta a II-a l-a făcut cavaler, în 2007, au fost proteste în Iran și Pakistan, unde un ministru a declarat că această distincție „justifică atacurile sinucigașe”. Salman Rushdie locuieşte în oraşul New York de aproape 20 de ani, iar vineri urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *