Cine este femeia care va prelua conducerea casei de modă Chanel

Casa de modă franceză Chanel a anunţat că Virginie Viard, „mâna dreaptă” a lui Karl Lagerfeld, va prelua conducerea operaţiunilor creative ale companiei, după ce renumitul creator de modă a murit marţi.

Karl Lagerfeld a fost directorul Chanel din 1983 până în ultimile sale zile din 2019. Casa de modă susţine că Virginie Viard va reuşi să „ducă mai departe viziunea lui Gabrielle Chanel şi a lui Karl Lagerfeld”, menționează mediafax.ro.

Viard şi-a început stagiatura la Chanel în anul 1987, la patru ani după ce Karl Lagerfeld a devenit directorul de creaţie al brandului emblematic. Aceasta fost recomandată pentru poziţie de către guvernatorul Prinţului Rainier de Monaco.

După ce au lucrat împreună la Chanel, Viard s-a alăturat lui Lagerfeld la casa de modă Chloé în 1992, dar numai pentru cinci ani. Aceasta s-a întors apoi la Chanel în poziţia de coordonator pentru colecţiile haute couture şi a început să lucreze la „ready-to-wear” în anul 2000.

Viard provine dintr-o familie care a iubit întotdeauna moda. Bunicii săi erau producători de mătase.

„Am fost mereu atrasă de această industrie, dar cel mai mult mi-am dorit să creez costume pentru piese de teatru”, spune Viard pentru revista Crash. „..Mi-am început cariera în producţia de costume ca asistent pentru Dominique Borg, care a creat costume pentru Camille Claudel. Mai apoi, am fost creator de costume pentru filme şi piese de teatru, pănă l-am întâlnit pe Karl. Acesta mi-a sugerat să lucrez pentru Chanel şi pentru Chloé..”, continuă aceasta.

Creatorul de modă Karl Lagerfeld a fost spitalizat de urgenţă luni seară, la Paris, şi a murit marţi dimineaţă.

Karl Lagerfeld a fost marele absent la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris (15 – 24 ianuarie), iar reprezentanţii casei de modă au anunţat la momentul respectiv că acesta se simţea „obosit”. Aceasta a fost pentru prima dată când Lagerfeld nu şi-a făcut apariţia la propriul show, pentru a primi aplauzele publicului.

Karl Otto Lagerfeldt s-a născut în Hamburg, Germania, însă data naşterii sale a fost întotdeauna subiect de dezbatere. Au fost vehiculaţi anii 1933 şi 1935, iar creatorului de modă i-a plăcut întotdeauna să se amuze susţinând că de fapt s-a născut în 1938. În cele din urmă, în urmă cu doar câţiva ani, a declarat că data naşterii sale este 10 septembrie 1933.

Lagerfeld şi-a schimbat numele original din Lagerfeldt pentru că era de părere că este „mai comercial“. Creatorul de modă cel mai expus la nivel mondial şi-a cultivat întotdeauna misterul, întreţinând legenda sa vie.

Chemarea către lumea hainelor a simţit-o prima dată în 1949, când şi-a însoţit mama la prima prezentare de modă, cea a lui Christian Dior. Pasionat de desen, el a început să schiţeze modele, iar în 1952, s-a mutat la Paris, pe atunci capitala modei.

Doi ani mai târziu, Karl Lagerfeld câştigă un premiu la egalitate cu Yves Saint-Laurent. Designerul Pierre Balmain, care făcea parte din juriu, l-a remarcat şi l-a recrutat ca asistent din 1955 până în 1962. Foarte repede, el a ales că continue o carieră de stilist independent şi a creat colecţii de modă pentru Franţa, Italia, Anglia şi Germania.

În 1963 inovează, instaurând stilul prêt-à-porter şi accesoriile la casa Chloé, unde a petrecut două decenii. În 1965, a început să lucreze şi pentru casa italiană de prêt-à-porter de lux Fendi.

În 1983, Karl Lagerfeld a sosit la Chanel în calitate de director artistic. De atunci, creatorul a investit totul în această marcă, alegând să păstreze stilul şi spiritul celebrei Coco Chanel, pe care a adorat-o. În anii 1980 el şi-a oferit serviciile exclusiv uneia dintre cele mai frumoase manechine din acei ani, Inès de la Fressange, devenită muza lui, alături de Diane Kruger.

În 1984, Lagerfeld şi-a lansat propria marcă, colaborând în continuare cu Chanel şi Fendi. El este cunoscut la nivel mondial pentru abordarea avangardistă şi relevantă a stilului. Semnătura sa: clasic atemporal asociat cu o tuşă modernă şi rock.

El a îmbrăcat actriţe pentru Oscaruri şi prinţese pentru nunţile lor, însă cel mai renumit look este acela creat pentru sine. Lagerfeld mărturisea la un moment dat că, înainte să afle că există meseria de designer, şi-a dorit să fie caricaturist. Mulţi cred că a reuşit să devină ambele, potrivit The Guardian.

Cu pompadul său alb, cu ochelarii de soare negri, mănuşile fără degete şi părul alb-argintiu meticulos strâns în coadă. „Sunt propria mea caricatură şi-mi place asta. Este o mască pe care o port. Pentru mine, Carnavalul de la Veneţia durează tot anul“, mărturisea starul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.