Cine îi ia locul lui Kovesi la şefia DNA

Interimatul la şefia DNA va fi asigurat de Marius Iacov, prim adjunctul DNA. Iacob a venit la DNA din Parchetul General, unde, de asemenea, a fost adjunctul lui Kovesi. De altfel, Iacob – care coordona procurorii din teritoriu – este un cunoscut al Laurei Kovesi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va trebui să declanşeze procedura de numire a altui procuror şef al DNA. După ce Toader va face propunerea aceasta va ajunge la CSM. Deocamdată, până la 1 septembrie CSM este în vacanţă, însă poate convoca şedinţă de urgenţă. Cu toate acestea, precedentele propuneri au arătat că propunerea este analizată cam 30 de zile şi ulterior procurorii sunt audiaţi în CSM. CSM va da un aviz, care este obligatoriu, dar consultativ şi ulterior documentul va fi trimis la preşedintele Klaus Iohannis care poate respinge propunerea sau o poate admite şi numi prin decret un şef.

„Corupţia poate fi înfrântă ! Modul brutal în care se modifică legile ne arată că vor protecţie! După ani de zile în fruntea dNA, vă spun, nimic nu poate fi pus în balanţă în faţa acestei lupte. Am văzuz cu toţii modificările din Parlament la legile penale. Politicienii vor blocarea anchetelor. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică. Independenţa procurorilor este o valoare indiscutabilă. Dragi colegi, nu abandonaţi, continuaţi să faceţi treaba. Le mulţumesc tutror partenerilor din ţară şi din străinătate. Corupţia poate fi învinsă!”. Aşa şi-a încheiat Kovesi drumul de peste cinci ani în funtea DNA.

Kovesi a fost revocată luni din fruntea DNA. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare, punând capăt unei crize politice fără precedent în istoria juridică de după 1990. Decizia CCR a fost timp de 30 de zile obiectul unui război politic care s-a lăsat cu ameninţări de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Interimatul a fost preluat de adjunctul lui Kovesi, Marius Iacob. Urmează ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să declanşeze procedura de numire a altui procuror şef al DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *