Cine îl judecă pe Dragnea! Unul dintre judecători, CEL MAI TEMUT de la instanța supremă
Completul 1 penal va fi format din Cosma Rodica, Șelaru Valentin Horia, Neniță Simona Cristina, Vasile Francisca Maria, Ilie Ioana Alina , ca titlulari, potrivit tragerilor la sorți. Acest complet va avea spre judecată dosarul lui Liviu Dragnea. Horia Valentin Șelaru este fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, judecător la care erau distribuite majoritatea solicitărilor de arestare preventivă a DNA.
Un alt judecător care este spaima politicienilor este Alina Ilie.
Toate dosarele în care s-au dat decizii definitive până în prezent la Instanța Supremă începând cu 2014 sunt în aer. CCR a stabilit că acest conflict juridic de natură constituțională a fost generat începând cu Hotărârea ICCJ din 2014 când s-a stabilit componența Completurilor de 5 judecători.
Cheia stă într-o singură frază făcută de Guvern, iar misterul îl va dezlega motivarea Curții. O solicitare cuprinsă în sesizarea Guvernului către CCR se referă la „corectarea efectelor generate de către această conduită de la intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013 și până în prezent”, adică deciziile luate de completele de 5 judecatori din 2014 pana acum.
„Acest conflict a devenit evident odată cu adoptarea Legii nr. 207/2018, dar care continuă cu o conduită de refuz a aplicării legii încă de la data intrării în vigoare a Legii nr. 255/2013 (întrucât completele de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au respectat și nu respectă în continuare compunerea prevăzută de lege), determină un blocaj instituțional câtă vreme lipsesc de efect dispozițiile legale obligatorii emise de Parlament în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării”, se arată in sesizarea făcută de Guvern.
Ulterior, CCR și-a însușit criticile Guvernului și a stabilit că instanța supremă trebuie să remedieze de îndată efectele hotărârii de compunere a completelor. Condamnații definitiv pot cere acum revizuirea sentințelor, iar dacă aceasta este acceptată, inculpașii trebuie eliberați și procesul reluat din faza de apel sau recurs.