Cine întreține spațiile verzi din Timișoara? Cum cine!? Firmele clientelare PNL!

Firmele Rogera și Rogera Prest Com din localitatea Chișoda, județul Timiș, întrețin parcurile și spațiile verzi din Timișoara, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice).

Ultimele contracte în valoare de peste 3 milioane de euro – subsecvente unui acord cadru din 2020 cu valoare maximă de aproape 7 milioane de euro – au fost semnate pe 30 iunie 2021.

Cine sunt cele două firme. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Rogera SRL este deținută de Gelu Anheliuc, de 58 de ani, din Timișoara, iar Rogera Prest Com de către Rodica Anheliuc, 53 de ani din Timișoara.

Aceștia sunt părinții lui Răzvan Vasile Anheliuc, fost șef al TNL Timiș și director de cabinet la senatorului PNL, Ben-Oni Ardelean.


Foto: Răzvan Anheliuc, fostul șef de cabinet al parlamentarului PNL, Ben-Oni Ardelean; Sursa: national.ro

Cei 3 Anheliuc erau domiciliați cu toți la aceiași adresă: Timişoara, str. Acad. P.P. Negulescu nr. 1A, jud. Timiş. De altfel, Anheliuc jr. a fost acționar cu tatăl său, Gelu Anheliuc, în firma Rogera Service, din 2010 (cand a cesionat un pachet de acțiuni de la mama sa, Rodica) până în 2013 când au vândut firma altor persoane.

Familia lui Anheliuc a primit primul contract de întreținere a spațiilor verzi din Timișoara în 2013 de la primăria condusă pe atunci de colegul de partid, Nicolae Robu: 4,3 milioane de euro. De altfel, și acordul cadru (contract de tip abonament) din 2020 a fost semnat tot pe vremea lui Robu.


Foto: fostul primar PNL al Timișoarei, Nicoale Robu, și parlamentarul PNL Ben-Oni Ardelean

Potrivit presei locale, în 2009, Rogera SRL a sponszorizat Partidul Democrat-Liberal.

Dosar la DNA ca urmare a sesizării Curții de Conturi

În octombrie 2014, DNA a descins la Primăria Timișoara după ce Curtea de Conturi a constatat faptul că din bugetul municipalității ar fi fost plătite ilegal sume de bani către două firme clientelare PNL. Este vorba despre Tradecomia, unde asociat este un apropiat al europarlamentarului PNL Cristian Bușoi, și Rogera, care aparține familiei lui Răzvan Anheliuc, fost șef de cabinet al senatorului liberal Ben-Oni Ardelean. Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Timișoara a fost prejudiciată cu peste 2,8 milioane de lei în urma contractului cu firma Rogera.

Rogera SRL ar fi decontat la Primăria Timișoara peste 500 de mii de ore de muncă în cinci luni.

Inspectorii Curții de Conturi au verificat documentele cu care firma a participat la licitație și a constatat că multe dintre persoanele care apăreau ca personal specializat în lucrări de culturi vegetale erau, de fapt, angajate în altă parte:

Din valoarea totală facturată de SC Rogera SRL în sumă de 4.592.683,33 lei, suma de 2.837.343 lei reprezintă valoarea prejudiciului estimat de auditori, ceea ce înseamnă că, un procent de aproximativ 60 % din valoarea totală a facturilor emise de SC Rogera SRL, a fost facturată în mod nejustificat şi nelegal, fapt ce a condus la prejudicierea bugetului UATM Timişoara cu suma respectivă”, se arăta în raportul Curții de Conturi. Detalii aici.

Cu toate acestea, este neclar ce s-a întâmplat cu dosarul DNA deschis în 2014.

Fostul senator, actual deputat PNL, Ben-Oni Ardelean a recunoscut în presa locală, în 2014, că Răzvan Anheliuc este prietenul său. “Răzvan Anheliuc a fost o perioadă șeful meu de cabinet, și-a dat demisia, a rămas membru PNL și este în continuare prietenul meu. Nu am nici cea mai mică legătură cu această chestiune. Mi s-a părut inoportună legătura care s-a făcut acolo vizavi de mine și persoana care deține o anumită firmă în contextul în care, sincer, nu am niciun fel de implicare în sfera business-ului. Răzvan Anheliuc este prietenul meu, este acționar într-o firmă care a făcut o licitație publică în care, și să fi fost fratele meu, nu aș fi putut să-l ajut. Nu am niciun fel de emoție”, a precizat Ben-Oni Ardelean.


Foto: actualul deputat și vicepreședinte PNL, Ben-Oni Ardelean; Sursa: pressalert.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *