Cine l-a lăsat în beznă pe Trump?

O pană de curent a avut loc la Casa Albă în timp ce Donald Trump dădea asigurări că are încredere în serviciile secrete americane şi recunoaşte amestecul ruşilor în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie 2016, pe care l-a câştigat în faţa democratei Hillary Clinton.

„Am încredere în serviciile noastre secrete. Tocmai s-a stins lumina. Trebuie să fi fost mâna agenţilor“, a spus Trump zâmbind pe seama incidentului.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că recunoaşte concluziile serviciilor secrete americane potrivit cărora Rusia s-a amestecat în campania prezidenţială din 2016, căutând astfel să potolească o controversă aprinsă după summitul său de luni cu Vladimir Putin, relatează AFP.

Trump a spus luni, la Helsinki, „nu văd niciun motiv ca Rusia să fie (cea care a procedat la acest amestec)“.
Marţi el a dat asigurări că voia de fapt să spună aşa: „Nu văd niciun motiv ca Rusia să nu fie (cea care a procedat la acest amestec)“.

„Vor veni rezultate importante“

Preşedintele Donald Trump a afirmat miercuri că întrevederea avută cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summit-ului din Finlanda a decurs bine şi „vor veni rezultate importante“, relatează Reuters.

„Atât de mulţi oameni din zona superioară a serviciilor de informaţii au apreciat conferinţa mea de presă de la Helsinki. Putin şi cu mine am discutat multe subiecte importante la întâlnirea noastră. Ne-am înţeles bine, ceea ce a deranjat cu adevărat mulţi inamici care doreau să vadă un meci de box. Vor veni rezultate importante!“ a scris Trump într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Trump a încercat marţi să calmeze nemulţumirea unor critici care susţin că el nu a reuşit să-l facă pe Putin răspunzător pentru amestecul în alegerile din 2016 din SUA şi care consideră că liderul de la Casa Albă nu a fost suficient de ferm în declaraţiile pe acest subiect date la conferinţa de presă de la Helsinki.

Consilieri de rang înalt ai preşedintelui Trump se confruntă cu apeluri din partea criticilor de a demisiona, după prestația lui Trump de la Helsinki, scrie Politico.

Sfaturile consilierilor, ignorate

Președintele american Donald Trump a ignorat majoritatea materialelor pregătite de consilierii săi pentru întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, scrie The Washington Post, citând funcționari de la Casa Alba și diplomați.

Potrivit publicației, personalul Administrației Prezidențiale a pregătit pentru Trump peste 100 de pagini de materiale menite să exprime poziția dura a SUA, dar președintele a decis să ignore documentația pregătită.

Consilierii prezidențiali au rediscutat cu Trump o serie de probleme – de la anexarea Crimeei de către Rusia la amestecul rusesc în alegeri, dar Trump a luat propria decizie, diferită față de declarațiile pregătite pentru summit.

Democrații cer audierea traducătorului

Democrații cer audierea în Congresul SUA a traducătorului lui Trump, care a fost prezent la discuția cu Putin, pentru a depune mărturii despre discuțiile purtate în privat între cei doi lideri.

Mai mulți oficiali americani, în special cei din tabăra democraților, au solicitat audierea în Congresul SUA a traducătorului care a asistat la discuția președinților Donald Trump și Vladimir Putin.

Cu o astfel de propunere a venit senatorul statului New Hampshire, Jeanne Shaheen.

„Cer organizarea unei ședințe cu participarea traducătorului american care a fost prezent la întâlnirea cu Putin, pentru a înțelege despre ce au discutat în regim închis. Acest traducător ar putea ajuta să înțelegem ce a spus președintele SUA lui Putin și ce i-a promis din numele nostru”, a scris Shaheen pe contul său de Twitter.

„Traducătorul lui Donald Trump trebuie să se prezinte în fața Congresului și să depună mărturii despre cele discutate în privat. Dacă republicanii într-adevăr sunt înfuriați, așa cum spun, atunci chemați-l astăzi”, a declarat el.

Potrivit publicației Huffington Post, în prezent, Jeanne Shaheen colectează semnături sub o declarație pe care o expedia președintelui comisiei pentru afaceri internaționale a Senatului SUA, Bob Corker. În text se cere organizarea unei ședințe. Purtătorul de cuvânt al lui Corker nu a specificat, deocamdată, dacă oficialul va susține această inițiativă.

Trump și al treilea război mondial

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat din nou NATO marţi seară, sugerând că trimiterea trupelor NATO pentru a apăra un aliat de mici dimensiuni ca Muntenegru s-ar putea încheia cu un dezastru, scrie Politico.

Întrebat într-un interviu difuzat la Fox News de ce SUA ar trebui să trimită soldaţi pentru a apăra o ţară mică precum Muntenegru în cazul unui atac, Trump a răspuns: „Înţeleg ce spui. Am întrebat acelaşi lucru. Muntenegru este o ţară mică cu oameni foarte puternici. Sunt persoane foarte agresive, care ar putea deveni agresive şi felicitări, aţi declanşat al Treilea Război Mondial. Dar aşa funcţionează regulile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *