Cine reabilitează piața Rahova? Oamenii lui Vanghelie, normal! Contract de 1,5 milioane de euro acordat de Economat sector 5 unui singur ofertant

Economat, compania Primăriei Sectorului 5, a acordat un contract de 1,5 milioane de euro, fără TVA, firmei United Colors Team (fosta United Engineering Team) din sectorul 5 pentru ”lucrări de intervenție pentru obiectivul Piața Rahova (piață parter și spațiu etaj)”, pe 26 iunie 2020, potrivit anunțului de atribuire publicat pe SEAP (platforma de achiziții publice). 

Contractul a fost atribuit prin selecție de oferte, însă doar firma câștigătoare a depus o ofertă. 

Cine e firma United Colors Team din sectorul 5.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, United Colors Team are 2 asociați: 

– Constantin Daniel Dincă (9,2%) și firma Patrick’s Event Impresariat (90,8%), deținută de Petrică Paraschiv. 

În noiembrie 2019, firma și-a schimbat denumirea din United Engineering Team. 

În iulie 2019, United Engineering Team avea 3 acționari:

– off-shore-ul cipriot Neofysia Holding Ltd., reprezentat Constantin Daniel Dincă,

– Constantin Daniel Dincă,

– Patrick’s Event Impresariat, reprezentantă de Petrică Paraschiv. 

Off-shore-ul a vândut 83,1% din acțiuni către firma lui Paraschiv. 

Cine e Petrică Paraschiv, zis Patrick.

Este patronul restaurantului Casa Latină din București și este considerat unul dintre oamenii fostului primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie. A crescut în orfelinat, potrivit realitatea.net. 

Foto: Petrică Paraschiv; Sursa: realitatea.net. 

De altfel, în 2009, pe când Vanghelie tăia și spânzura în PSD, sub Mircea Geoană, Petrică Paraschiv a fost numit director adjunct al ANL. Vezi aici declarația lui de avere din 2009.

La termenul din 29 mai 2019, la procesul de corupție al lui Marian Vanghelie de la Tribunalul București, un martor, Daniel Nicolae Dinu, omul de încredere al afaceristului Dumitru Marin, a povestit cum i-a dus, de trei ori, sume cuprinse între 100.000 și 300.000 de lei lui Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie și denunțător în dosar.

Banii erau puși în genți pentru laptop, iar Dumitru Marin scria pe un bilețel suma din interior. Martorul a mai arătat în fața instanței că a auzit că două vile din Bragadiru-Ghencea aparțineau lui Marian Vanghelie, dar erau trecute în acte pe numele lui Petrică Paraschiv.

În septembrie 2014, Paraschiv a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Dumitru Marin, într-un dosar de evaziune fiscală de 35 de milioane de lei și spălare de bani  de 85 de milioane de lei. Vezi aici.

Petrică Paraschiv a fost acţionar majoritar și la Tipart Group SRL, un paravan al PSD.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, în iunie 2009, Paraschiv a cedat pachetul majoritar de acțiuni de 93% din firma Tipart Group către offshore-ul cipriot Katopolis Holding Ltd.

La aceeaşi adresă – str. Krinon nr.16, PC 3110, Limassol, Cipru – a fost înregistrat şi offshore-ul Ocean Zone Energy Ltd care, un an mai târziu, avea să preia de la PSD o creanță de 430.000 de euro pentru materialele electorale tipărite în 2009 de Tipart Group.

Cine omul de afaceri Marin Dumitru, arestat alături Petrică Paraschiv

Este un om de afaceri apropiat de PSD, proprietar al Garden Club – Terasa Berarilor, Odeon Restaurant & Events şi Premier Palace Hotel & Spa. 

A controlat companiile Imob Lux Construct – prin off-shore-ul Ellery Ltd. din Seychelles, reprezentat de Victor Țene, și off-shore-ul din Delaware, Ferko Company Ltd, reprezentat de Elena Liliana Anghel – și Dioma International Exim – prin Rohas Promotion Group Ltd. din Noua Zeelanda.

Ambele firme au avut contracte uriașe cu Administraţia Domeniului Public Sector 5, subordonată primăriei Sectorului 5 conduse de Marian Vanghelie, pentru reabilitare blocuri, trotuare, străzi, spații verzi sau locuri de joacă. 

Spre exemplu, numai pe 26 martie 2013, Imob Lux Construct a semnat contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 5. 

După ce a fost arestat în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani, Dumitru Marin l-a denunțat pe Marian Vanghelie în dosarul de corupție. El a recunoscut că i-a dat mită 30 de milioane de euro fostului edil de la 5. 

Cine e Marian Vanghelie.

A fost primarul Sectorului 5 timp de 4 mandate, din 2000 până în 2016.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest prevetiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. 

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, arată procurorii DNA. Vezi aici. 

Procesul de corupție al lui Marian Vanghelie are loc la Tribunalul București din 2015. Următoarea înfățișare are loc pe 1 iulie. La termenul anterior, din 25 iunie, Vanghelie ceruse audierea ca martori a fostului șef ANI, Horia Georgescu, și a fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, fugit din țară după ce a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Solicitarea lui Vanghelie a fost respinsă însă de instanță. 

Citește și: 

https://newsmaker.ro/exclusiv-cum-sifoneaza-in-continuare-vanghelie-bani-din-sectorul-5-primaria-condusa-de-daniel-florea-si-institutiile-subordonate-cumpara-produse-numai-de-la-economatul-condus-de-omul-lui/

https://newsmaker.ro/cine-mulge-bani-din-sectorul-5-al-capitalei-condus-de-pesedistul-daniel-florea-milionarul-tiberiu-alexe-pentru-reabilitari-de-gradinite-oamenii-viceprimarului-tiganus-pentru/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *