Cine sunt dezvoltatorii imobiliari care au defrișat 500 de copaci ca să construiască un ansamblu rezidențial de lux în peninsula Floreasca / Au obținut autorizație de defrișare pe după alegeri, pe 1 octombrie 2020

Aproape 500 de arbori din Peninsula Floreasca din București, aflați pe un teren proprietate privată, sunt puși la pământ, potrivit Hotnews.ro. 

Defrișările au început vineri, 2 octombrie 2020. Reprezentanții Primăriei Capitalei au confirmat că, pe 1 octombrie 2020, instituția a emis aviz de defrișare pentru 467 de arbori, însă susțin că vor fi plantați în compensare alți 2.000 de arbori.


Foto: defrișare peninsula Floreasca; Sursa: Hotnews.ro

Pe peninsula Floreasca urmează să se construiască un cartier de blocuri de 2 etaje – One Peninsula, după cum se arată pe panoul de șantier, autorizația fiind emisă de Primăria Sectorului 1 pe 25 august 2020. 


Foto: panou lucrări peninsula Floreasca; Sursa: Hotnews.ro

Potrivit Hotnews.ro, terenul de 22 de hectare aflat în proprietate privată este inclus ca spațiu verde în Planul Urbanistic General (PUG), dar în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Sorin Oprescu în 2013 este încadrat la categoria L, unde se pot construi locuințe cu înălțime mică.

În plus, legea spune că schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi este interzisă, însă aceeași lege spune că terenurile private nu pot fi declarate spații verzi ”decât după îndeplinirea procedurii de expropriere”.

Cine e beneficiarul investiției.

E vorba de One Peninsula SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania este deținută de One United Properties SA cu 99.99% și de către One Long Term Value SRl cu 0.01%. 

One United Properties – unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din București, cu un portofoliu de aproape un miliard de euro în clădiri rezidențiale și de birouri – este controlată de miliardarii Victor Căpitanu (41 de ani) și Andrei Liviu Diaconescu (45 de ani), aflați pe locul 9 în Top Forbes 2019. 


Foto: Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu; Sursa: Forbes.ro 

Cei doi au fost bancheri la Alpha Bank și Bancpost, dar la începutul anilor 2000 au părăsit industria bancară pentru a se dedica antreprenoriatului. 

Grupul One fondat de ei cuprinde mai multe companii precum One Tower (construiește turnul P+12 din One Floreasca City), One Cotroceni Park (ansamblu de birouri) sau One Verdi Park (două turnuri, unu rezidențial, altul de birouri, pe Barbu Văcărescu). 

Aflați în conflict cu noul primar, Nicușor Dan. Unul dintre proiectele lui Căpitanu și Diaconescu, prin One Mircea Eliade Properties, este One Floreasca City, aflat pe locul fostei fabrici Automatica, la interesecția bulevardului Mircea Eliade cu Calea Floreasca. 


Foto: One Floreasca City; Sursa: One.ro

Proiectul presupune ridicarea a trei turnuri într-o zonă în care clădirile au cel mult patru etaje și a fost contestat vehement de locuitorii din Floreasca. Aceștia au organizat manifestații de protest, au pichetat șantierul, au făcut petiții și, în cele din urmă, au ajuns și în instanță. 

Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvați Bucureștiul și SOS Oraşul Bucureștiul, la cererea locuitorilor din zonă. 

Nicușor Dan, reprezentant al Asociației Salvați Bucureștiul, declara: ”Suntem în Floreasca și această zonă este sufocată de trafic și zgomot. În aceste condiții, a amplasa aici trei blocuri între 16 și 20 de etaje de etaje locuit şi un bloc de birouri de 20 de etaje și un hipermarket, cu un estimativ de 1.200 de mașini care să vină zilnic aici, însemnă să blochezi și mai mult zona. Acesta este motivul pentru care oamenii din cartier s-au mobilizat și au făcut mai multe acțiuni de protest, au participat la dezbaterile publice de la autorităţi, nimeni nu i-a ascultat și atunci în întâmpinarea lor am făcut un demers în instanță, am atacat trei acte. PUZ-ul dat în 2011, în mandatul lui Oprescu, acordul de mediu dat la sfârşitul anului 2017 și autorizația de construire dată la începutul anului 2018, de Gabriela Firea. Tribunalul București a decis suspendarea lor.”

Pe 9 mai 2020, Tribunalul București a decis însă să respingă cererea de suspendare a Autorizației de Construire și a Certificatului de Urbanism, în baza cărora compania One Mircea Eliade Properties începuse lucrările la proiectul One Floreasca City”.

Numele celor doi oameni de afaceri este vehiculat de presa centrală, pe baza unui raport ASF, în legătură cu omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, condamnat pentru manipularea bursei în dosarul delapidării SIF Banat-Crișana și SIF Munteania. Vezi detalii aici. 

Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din februarie 2015, citat de Newsweek, Smart Capital Investments SA – vehiculul financiar al oamenilor de afaceri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu – și firmele – Aris Capital SA, Torch Invest SRL, Oshia Holdings, Macelia Investments LTD, Smart Capital Investments SA și Minticlifti Management Ltd – controlate de Bîlteanu, ”acționează în mod concertat în ceea ce privește emitentul SIF Banat-Crișana”. 

Potrivit ASF, prin diverse companii, Dragoş Bîlteanu controla SIF Banat-Crișana și deținea mai multe acțiuni decât pragul legal de 5%. 

„În baza hotărârii adoptate în ședința din data de 27.02.2015, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis (…) să dispună măsurile necesare pentru a înregistra în evidențele sale suspendarea drepturilor de vot pentru acțiunile emise de SIF Banat Crişana ce depășesc 5% din drepturile de vot și care sunt deținute de Aris Capital SA, Torch Invest SRL, Oshia Holdings, Macelia Investments LTD, Smart Capital Investments SA și Minticlifti Management Ltd (companiile controlate de Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis)“.

În plus, potrivit Newsweek, Andrei Diaconescu a fost și membru în Consiliul de Administrație al SIF Muntenia, unde administrator era Gheorghe Bîlteanu, tatăl lui Dragoș Bîlteanu.

Fostul președinte al SIF Banat Crișana, Dragoș Bîlteanu, este cunoscut mai degrabă publicul drept soțul cântăreței Cristina Rus. El și administratorul firmelor sale, libanezul Najib El Lakis, au fost arestați în decembrie 2014, ca urmare a dosarului DIICOT privind delapidarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. Vezi aici.

În noiembrie 2019, Bîlteanu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţilor Industrialexport şi SIF1, precum şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital.


Foto: Dragoș Bîlteanu; Sursa: bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *