Cine sunt dubioșii care au câștigat licitațiile pentru testele de salivă în școli: partenerul de afaceri al unui consilier PNL anchetat de DNA, un sârb asociat cu un consilier al unui ministru ALDE, o fostă pedelistă abonată la contracte cu statul

8 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare, informează edupdeu.ro.

Pe 5 noiembrie 2021 a fost semnat acordul cadru pentru lotul 2 care are 11,1 milioane de teste de salivă și termen de livrare în 10 zile, iar pe 8 noiembrie a fost semnat acordul cadru pentru lotul 3, care numără în total 12,5 milioane de teste, potrivit datelor transmise de către Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC).

Firmele câștigătoare sunt:

Lotul 2:

DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste

Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste

IossocialMedia – 4 milioane de teste

MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste

Diomedica&Proton – 3 milioane de teste

Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste

Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Dyomedica, firma unui partener de afaceri al unui consilier PNL anchetat de DNA

Dyomedica CND SRL din Ploiești este deținută de Ion Roman, 64 de ani. Numele firmei figurează în dosarul DNA privindu-l pe Avram Gal, consilierul deputatului PNL Ben Oni Ardelean, deferit justiției pentru trafic de influență.

Gal ar fi primit mită peste 400 de mii de lei ca să ajute firma Dyomedica să câștige contracte cu Unifarm pentru achiziția de echipamente anti-COVID.

În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale, suma de 371.000 lei (printr-o firmă și o asociație, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei”, arată DNA.

În rechizitoriu, procurorii arată cum banii de la Dyomedica CND ar fi ajuns la consilierul Avram Gal sun forma unor contracte de sponsorizare. 

<<”În data de 14.04.2020 au fost virați 100.000 lei de S.C. Dyomedica CND S.R.L. în contul (…..), reprezentate de GAL MARIUS AVRAM cu justificarea ,,conform contract de sponsorizare„>>, este doar un exemplu din rechizitoriul procurorilor. 

În aprilie 2020, Avram Gal a adus în Romania 2 milioane de măști FFP2 și 300.000 de combinezoane pentru spitale din Transilvania și compania Unifarm. Transportul a fost asigurat de firma SC Dyomedica CND SRL.

Mulțumiri către premierul Ludovic Orban

Pe 7 aprilie 2020, la sosirea transportului de măști și combinezoane, Cristian Maier, directorul comercial pe Transilvania al Dyomedica CND, declara:

Vă mărturisesc că reprezentanții Dyomedica CND au lucrat zi și noapte pentru a face posibil acest transport care este spre binele nostru tuturor având în vedere lipsa de astfel de echipamente din spitalele din România. Recompensa noastră morală este faptul că dăm o mână importantă de ajutor medicilor aflați în prima linie de luptă cu temutul coronavirus. 

Pe această cale le mulțumim tuturor reprezentanților statului roman care s-au implicat pentru a duce cu bine această acțiune, inclusiv prim ministrului Ludovic Orban. 

Din acest transport peste 100.000 de măști vor ajunge în spitalele din Transilvania. Din fericirire la Câmpia Turzii am făcut posibil prin colaborarea cu managerul Spitalului Municipal ca 4000 de măști să ajungă la medicii din Câmpia Turzii. 

Vreau să reamintesc pe această cale, sprijinul și implicarea d-lui Avram Gal, presedintele Asociatiei Internationale Evanghelica New Life„.

Tot pe 7 aprilie 2020, la sosirea aceluiași transport, și Avram Gal a mulțumit premierului Ludovic Orban pentru ajutor, potrivit abcnewstransilvania.ro, un site de presă patronat chiar de Avram Gal și Virgil Tiran. „Avram Gal dorește să mulțumească pe această cale premierului României, domnului Ludovic Orban, pentru sprijinul acordat pe tot parcursul acțiunii„.

Avram Gal a fost liderul ALDE Diaspora și al ALDE Câmpia Turzii. Anul trecut, el a candidat la primăria Câmpia Turzii. Este președinte al New Life International Evangelical Association, o asociație influentă de evangheliști.

La începutul anului trecut, presa locală anunța că Avram Gal a devenit consilier al ministrului PNL al Dezvoltării, Ion Ștefan. A stat în această funcție doar două luni. În 2019, Gal a fost și consilier al fostului ministru PSD al Apărării, Sorin Leș. A mai fost, în trecut, și consilier al ministrului PNL de Interne, Cristian David.

În aprilie 2019, Gal l-a însoțit pe liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu în vizita în SUA, când Tăriceanu s-a întâlnit cu vicepreședintele lui Donald Trump, Mike Pence.

Foto: Avram Gal, împreună cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu în SUA, Sursa: inturda.ro

MCM Eva SRL, compania unui sârb asociat cu un consilier al unui ministru ALDE

Firma MCM Eva SRL din Sectorul 4, București, este deținută de firma EDM Recycling SRL, tot din Sectorul 4, București, și de sârbul Dragan Janosevic. EDM Recycling este deținută tot de sârb, potrivit documentelor compnaiilor publicate în Monitorul oficial. 

Potrivit libertatea.ro, firma MCM Eva se ocupa de deșeuri în 2019, dar a fost selectată de Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC) pentru achiziţia testelor rapide chiar pe 23 noiembrie 2020, ziua în care firma a primit avizul de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Contractul a fost de 19 milioane de euro pentru 2,6 milioane de teste rapide anti-Covid către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

În 2018, firma MCM Eva SRL era deținută de firma EDM GC Holdings FZE din Emiratele Arabe Unite, reprezentată de Marius-Călin Marinoff, 42 de ani, din Arad, și de firma EDM Recycling SRL a sârbului Dragan Janosevic. În noiembrie 2018, off-shore-ul din Emirate a ieșit din firma MCM Eva. 

Potrivit MOf, până în mai 2021, sârbul Dragan Janosevic a fost și administrator al firmelor Deșeuri Online Consulting SRL din Sectorul 4 și HBI Center SRL din Sectorul 1,  deținute de Marius-Călin Marinoff.

Potrivit declarațiilor de avere și interese, în 2018-2019, Marius Marinoff a fostul consilier al Grațielei Gavrilescu pe când aceasta era vicepremier și ministrul al Mediului în Guvernul Dăncilă. Acum, Gavrilescu este parlamentar PSD. 

Foto: fragment din declarația de interese a lui Marinoff din 2019

Foto: Grațiela Gavrilescu. fost ministru ALDE al Mediului

Interesant că, potrivit newsweek.ro, cealaltă firmă a sârbului Dragan Janosevic, EDM Recycling, a fost recomandată și promovată Direcțiilor de Sănătate Publică, respectiv spitalelor din întreaga țară, de Codrin Doru Lungu, pe când acesta era secretar general adjunct în Ministerului Sănătății, pentru achiziția de saci pentru deșeuri cu risc biologic. 

Pe 30 martie 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, Codrin Doru Lungu a emis o circulară către Direcțiile de Sănătate Publică în care scria negru pe alb: „Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL pentru sacii pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumnevoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare”. Semnat și ștampilat: Codrin Doru Lungu, secretar general adjunct Ministerul Sănătății, notează newsweek.ro.

O altă firmă implicată în livrările de teste rapide de salivă pentru școli este Best Achiziții, o firma abonată la contracte cu statul, controlată de o fostă pedelistă

Potrivit documentelor companiei publicate în Mof, firma este deținută de Alexandru-Vlad-Mihai Cristescu, 27 de ani, din București. Acesta este fiul Mihaelei-Elena Neagu, o fostă pedelistă și ex-directoare a clublului Olimpia București în mandatul de ministru al Tineretului și Sportului al Sorinei Plăcintă (PDL). Ulterior, Neagu a câștigat nenumărtate contracte de la primăriile pesediste conduse de Gabriela Firea sau Daniel Florea (sectorul 5). 

Foto: Mihaela Neagu; Sursa: Gazeta Sporturilor

Potrivit Mof, Neagu a fost administratorul Best Achiziții până în august anul trecut. În august 2018, ea i-a cesionat acțiunile fiului ei. 

Asociați cu Pitcovici, un fost ofițer DGA condamnat în dosarul lui Puiu Popovici

Fiul de numai 27 de ani al Mihaelei Neagu, Alexandru-Vlad-Mihai Cristescu, este acționar și în firma de pază Akyle Security, deținută alături de Robert Constantin Ionescu, Marieta-Firuța Marcu și Constantin Pitcovici, de 81 de ani. În 2016, acționar în firma de pază a fost chiar Mihaela Neagu, când și-a cesionat participațiile către Robert Constantin Ionescu.

Acesta a fost viceprimar al Capitalei din partea PNG, partidul lui Gigi Becali, iar Constantin Pitcovici este – potrivit Riseproject –  tatăl lui Petru Pitcovici, fostul comisar de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție a MAI, arestat preventiv în 2012 și condamnat în 2017 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul DNA “Băneasa” al omului de afaceri Puiu Popoviciu. 

În plus, în 2016, Pitcovici a fost arestat și într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT. Ar fi livrat informații dintr-o anchetă de trafic internaţional de stupefiante și l-ar fi avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, zis “Dan Chioru”, că era filat. În iulie 2020, Pitcovici a fost însă achitat definitiv Curtea de apel București.

Asociați cu iubita lui Pitcovici, condamnată în dosarul Clanul Sportivilor

Compania Best Achiziții controlată de Mihaela Neagu prin intermediul fiului ei este acționar, alături de Robert Constantin Ionescu și Simona Ciulavu, în compania Diamond Real Estate SRL. 

Potrivit riseproject.ro, Simona Ciulavu este partenera lui Petre Pitcovici, zis Pepi. Ea a fost arestată în dosarul privind clanul Sportivilor și condamnată ulterior la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Legăturile Simonei Ciulavu cu firma care i-ar fi oferit șpagă 760.000 de euro directorului Unifarm

În iunie 2020, procurorii DNA l-au plasat sub control judiciar pe șeful companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel. Acesta este acuzat că, în martie 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, ar fi cerut mită 760.000 de euro de la o firmă pentru o achiziție de măști și combinezoane neconforme.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de achiziția Unifarm de la firma BSG Business Select, patronată de Simona Ciulavu. 

Din nou mulțumiri pentru premierul Ludovic Orban

Potrivit riseproject.ro, care citează pagina de Facebook a fostului viceprimar Robert Ionescu, acesta se lăuda pe 19 martie 2020 că a adus măști din Turcia pentru populație.

Astăzi am reușit sa aduc din Turcia în România (prin BSG Business și Akyle Security), primul transport de 1.000.000 măști și combinezoane împotriva Coronavirus! Mulțumesc pentru sprijinul absolut premierului Ludovic Orban și d-lui director general Unifarm, Adrian Ionel !!!”, se laudă pe Facebook avocatul Robert Ionescu chiar în ziua în care echipamentele turcești erau descărcate în curtea Unifarm.

Ulterior, avocatul Ionescu a revenit cu explicații pentru libertatea.ro. ”Contractul a fost între Unifarm și BSG Business Select. În postarea mea apare și firma mea de securitate (n.r. – Akyle Security), dar eu sunt și avocat împuternicit al celor de la BSG. Sunt partenerii mei. Cu Unifarm a fost doar acest contract de 1 milion de măști și 30.000 de combinezoane”, spunea el pentru Libertatea.

Context. Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru Edupedu.ro. 

Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei. Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Cele trei firme împart între ele un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei, astfel:

Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă

Medpark B.V. – 3 milioane de teste

Eva Helthcare SRL – 1 milion de teste

Newsmaker.ro a arătat aici că firma de modă Viggo Fashion International SRL are legături cu creatorul de modă Cătălin Botezatu, iar Eva Healthcare SRL este patronată de o tânără, Claudia Adina Andrei, apropiată de fostul secretar general-adjunct al Ministerului Sănătății, liberalul Codrin Lungu.

Firma Eva Healthcare SRL s-a numit EvaTech Electonics și apare în investigația jurnaliștilor de la riseproject.ro, „În bârlogul traficanților de măști”. În aceeași anchetă d epresă apare și numele lui Emanuel Daniel Dan, zis Manu Bombardieru’, ginerele lui Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *