Cine sunt judecătorii care le-au dat 60 de milioane de euro lui Gigi Becali şi Vasile Geambazi. DNA acuză acum că expertiza a fost supraevaluată de 3 ori

Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Georgian Davidoiu, şi judecătoarele Înaltei Curţi (ÎCCJ), Gabriela Bogasiu, Simona Marcu şi Liliana Vişan sunt magistraţii care le-au dat dreptate lui Gigi Becali şi nepotului său, Vasile Geambazi, şi au obligat Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) să le acorde celor doi despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro pentru un teren de 22 de hectare din Voluntari, au declarat surse judiciare pentru Newsmaker.ro

Tunul machidonilor.

Gigi Becali şi Vasile Geambazi sunt acuzaţi de DNA că au obţinut 60 de milioane de euro despăgubiri de la ANRP în baza unei expertize supraevaluate, după ce, în 2006, au cumpărat cu numai 1 milion de euro drepturile litigioase asupra terenului de 22 de hectare din Voluntari. Cei doi au obţinut un profit de 6000%.

Procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost umflat de 3 ori. În realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de numai 20 de milioane de euro. Prin urmare, şi expertul evaluator a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Apărarea lui Becali şi Geambazi.

Cei doi au declarat că, iniţial, ANRP a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro.

Judecătorii au considerat că raportul – despre care acum DNA susţine că a fost supraevaluat de 3 ori – „a fost întocmit în conformitate cu Standardele aplicabile în materie”.

„Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri”, susţine DNA în comunicatul de presă din 19 noiembrie. Vezi aici.

„Instanța de control judiciar (Înalta Curte – n.r.) reține că, prin întâmpinarea depusă la fond, recurenta (ANRP – n.r.) a susținut faptul că etapa evaluării a fost parcursă, iar în urma verificării raportului de evaluare înregistrat sub nr. 23285/2011 la nivelul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor s-a constatat că acesta a fost întocmit în conformitate cu Standardele aplicabile în materie (a se vedea filele 41-44 dosar fond). Ca atare, poziția exprimată de recurentă (ANRP – n.r.) în această fază procesuală probează intenția acesteia de a tergiversa finalizarea procedurii administrative prin emiterea deciziei reprezentând titlu de despăgubire în favoarea intimatului (Vasile Geambazi – n.r.), se arată în motivarea judecătoarelor de la ÎCCJ. Vezi motivarea în întregime aici.

Acum, potrivit unor surse judiciare, procurorii încearcă să vadă dacă magistraţii au fost induşi în eroare de raportul umflat al expertului evaluator sau au fost cumpăraţi de latifundiar. În cazul teoretic în care ar exista probe împotriva magistraţilor, dosarul va trebui declinat Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) întrucât, potrivit modificărilor PSD-ALDE la legile Justiţiei, competenţa de investigare a magistraţilor revine acestei unităţi de parchet indiferent de fapta comisă.

Gigi Becali, recidivă post-condamnatorie.

Pe 19 noiembrie, Becali şi Geambazi au fost puşi sub acuzare de DNA pentru spălare de bani. „Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, arată DNA în comunicatul de presă.

Latifundiarul din Pipera a fost eliberat din penitenciar în aprilie 2015 după ce şi-a ispăşit 1 an şi 10 luni din condamnarea de 3 ani de închisoare cu executare primită în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata. Prin urmare, Becali ar fi comis noua faptă de spălare de bani în recidivă post-condamnatorie, adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare şi în vreme ce era liberat condiţionat din penitenciar pentru bună purtare. Aceasta i-ar putea atrage executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat şi un spor, în eventualitatea în care ar fi condamnat şi în noul dosar, au explicat pentru Newsmaker.ro surse judiciare. Becali şi Geambazi riscă între 3 şi 12 ani de puşcărie pentru spălare de bani aşa că are avea toatele motivele să colaboteze cu procurorii ca să obţină reducerea la jumătate a pedepsei.

Cine sunt judecătorii care le-au dat dreptate lui Becali şi Geambazi.

Magistratul care a emis sentinţa de la fond nr. 3355 din 21 mai 2012, favorabilă lui Becali şi Geambazi, este chiar actualul preşedinte al Secţiei a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal de la Curtea de apel Bucureşti, Georgian Davidoiu. Interesant e că magistartul le-a dat deptate celor 2 în timp record, în doar două luni de la depunerea cererii şi încă de la primul termen de judecată, potrivit PRO TV care citează un raport al Corpului de Control al premierului Cioloş din 2016 către DNA. Vezi ştirea PRO TV aici.

Judecătorul Davidoiu conduce Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal de la Curtea de apel Bucureşti, fiind delegat la 1 iulie 2019 de Secţia pentru judecători a CSM, controlată la acea dată de şefa CSM, Lia Savonea.

Judecătoarele care au respins apelul ANRP şi le-au dat dreptate lui Becali şi Geambazi prin sentinţă definitivă sunt Gabriela Bogasiu, Simona Marcu şi Liliana Vişan.

Elena Bogasiu este vicepreşedintele Înaltei Curţi cu atribuții de coordonare a Secțiilor civile și de contencios. Pe 19 noiembrie, Secţia pentru judecători a CSM a confirmat-o pentru cel de-al doilea mandat de 3 ani ca vicepreşedinte.

Judecătoarea Bogasiu a fost președintele completului de 5 judecători care a decis să nu o excludă din magistratură pe judecătoarea Camelia Bogdan, deși aceasta din urmă a atacat-o în presă.

Este soția unui controversat avocat, Mihai Bogasiu, apărătorul lui Ștefan Rădulescu, un om de afaceri condamnat la 5 ani de detenție pentru delapidare și considerat apropiat de fostul președinte Traian Băsescu. De altfel, avocatul Bogasiu a făcut obiectul unei sesizări pentru spălare de bani către Parchetul general din partea Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, pe vremea când oficiul era condus de celălalt actual vicepreședinte al ÎCCJ, Iulian Dragomir.

Judecătoarea Simona Marcu este membru CSM şi a fost chiar preşedinte al Consiliului. Face parte din gruparea Savonea din CSM. Anul trecut, ea a făcut obiectul unui scandal de presă în urma publicării de RiseProject a valizei cu documente despre TelDrum, compania controlată de fostul, lider PSD, Liviu Dragnea. Printre documentele Teleormanleaks se afla şi o plată de 15.200 de lei făcută de directorul TelDrum, Petre Pitiş, către avocatul Gil Vasile, soţul judecătoarei Simona Marcu. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a făcut apoi săpături suplimentare şi a aflat că, în perioada 2011-2017, soţul judecătoarei Marcu, avocatul Gil Vasile, a încasat, în realitate, de la TelDrum frumoasa sumă de 528.711 lei. Vezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *