Cine va fi procurorul general? Continuă audierile

Astăzi continuă interviurile cu procurorii înscrişi pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României, urmând a fi audiaţi ultimii cinci magistraţi înscrişi. Astăzi urmează să fie audiaţi de către comisia condusă de ministrul Cătălin Predoiu, Pompiliu Drilea, Daniel Horodniceanu, Sorin Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.

Procurorul Pompiliu-Marian Drilea-Marga a afirmat că lupta anticorupţie va fi o prioritate a mandatului său dacă va fi numit procuror general. „Pe componenta în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, avem Strategia Naţională Anticorupţie pe perioada 2016-2020, în care toate bunele practici dezvoltate pe strategiile similare anterioare trebuie să rămână un obiectiv important axat pe direcţia de prevenire şi combatere. De altfel, acest lucru a fost şi în Raportul în cadrul MCV – lupta anticorupţie trebuie să fie o prioritate, pentru că, aşa cum am menţionat, reprezintă piatra de temelie pentru existenţa şi fundamentul unui stat de drept”, a declarat acesta.

Marţi au fost audiaţi primii patru candidaţi înscrişi pentru ocuparea şefiei Ministerului Public. Pentru şefia Parchetului General s-au înscris procurorii Ionel Corbu, Florin Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu Drilea, Daniel Horodniceanu, Sorin Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu. Dintre aceste nume se remarcă Ionel Corbu, procurorul militar care a început ancheta în dosarul intervenţiei violente a Jandarmeriei de la 10 august, dar şi Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kövesi în timpul mandatului acesteia în fruntea Ministerului Public, şi cea care a avut un rol-cheie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei în amânarea intrării în vigoare a prevederilor OUG13. Daniel Horodniceanu, fostul şef DIICOT în perioada 2015-2018, timp în care a instrumentat dosare importante precum Black Cube sau cel al medicului Lucan, iar în calitate de şef al DIICOT a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei, şi-a depus candidatura atât pentru şefia Parchetului General, dar şi a DIICOT. Un alt nume cunoscut este cel al lui Răzvan Horaţiu Radu, demis în 2018 din funcţia de agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea. De remarcat că, actualul procuror general, Bogdan Licu nu a intrat în această cursă, el depunându-şi candidatura pentru postul de prim procuror-şef adjunct în Ministerul Public, fiind şi singurul candidat înscris pentru această funcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *