Cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, a primit Premiul Saharov pe 2018 de la Parlamentul European

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, a fost distins cu Premiul Saharov pentru Libertate şi Drepturi ale Omului decernat de Parlamentul European pentru anul 2018, au anunţat grupurile politice din legislativul european.

Ceremonia de acordare a premiului, oferit pentru prima dată în 1988, va avea loc pe 12 decembrie la Strasbourg. Senţov a fost ales joi de liderii grupurilor politice din Parlamentul European dintr-o listă scurtă pe care s-au mai aflat activistul marocan încarcerat Nasser Zefzafi şi un grup de ONG-uri care salvează migranţi de pe Marea Mediterană.

Candidatura lui Senţov, condamnat în 2015 la 20 de ani de închisoare pentru presupuse activităţi teroriste în Crimeea, a fost susţinută de forţele conservatoare şi liberale ale Parlamentul European.

Originar din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, Oleg Senţov este încarcerat într-un penitenciar rus dincolo de cercul polar arctic.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, spune că ”prin curajul şi determinarea lui, punându-şi viaţa în pericol, cineastul Oleg Senţov a devenit un simbol al strădaniei pentru eliberarea prizonierilor politici din Rusia şi întreaga lume. Recompensându-l cu Premiul Sakharov, Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu el şi cauza lui”.

În plus, el a cerut ca cineastul să fie eliberat ”imediat”. ”Lupta lui ne aminteşte că este datoria noastră să apărăm drepturile omului peste tot în lume şi în orice circumstanţă”.

Senţov execută o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din nordul Rusiei, după ce a fost condamnat în 2014 pentru terorism – un caz ”inventat”, spun susţinătorii lui, pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. El a făcut timp de patru luni greva foamei, cerând Rusiei eliberarea prizonierilor politici ucrainieni.

Politicieni, în frunte cu Emmanuel Macron, celebrităţi şi organizaţii au cerut în repetate rânduri Kremlinului să îl elibereze pe Senţov. Până în prezent, autorităţile ruse nu au transmis niciun răspuns numeroaselor solicitări.

Kremlinul a spus că Senţov însuşi ar trebui să îi ceară lui Putin să îl graţieze, ca solicitarea să fie luată în considerare. Cineastul ucreainean a refuzat să facă asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *