Cioloș îi scrie Ursulei von der Leyen : „Protejarea statului de drept în Europa, o valoare ce nu poate fi negociată”

Dacian Cioloş, președintele grupului Renew Europe, i-a transmis joi candidatei la președinția Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, o scrisoare deschisă, după discuția pe care aceasta a avut-o cu eurodeputații noului grup din care face parte și Alianța USR PLUS. Dacian Cioloș evidențiază în scrisoare elementele care nu au fost pe deplin clarificate în întâlnirea de miercuri și condiționează votul grupului de răspunsuri pe care le așteaptă la câteva întrebări adresate candidatei din Germania.

„Pentru ca grupul să-i poată oferi susținere pentru votul din Parlamentul European, von der Leyen trebuie să răspundă mai concret la câteva întrebări esențiale din perspectiva valorilor și pe care Renew Europe le apără”, se arată într-un comunicat, citat de Digi24.

Astfel, în privința statului de drept, Dacian Cioloș arată că este nevoie de „un angajament fără ambiguități” al viitorului președinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV în toate statele europene.

În discuția cu Renew Europe, Ursula von der Leyen a declarat că va susține reducerea decalajelor dintre estul și vestul UE, dar a fost evazivă în ceea ce privește instituirea unui Mecanism de Cooperare și Verificare privind statul de drept pentru țările care vor să controleze justiția.

„În primul rând, statul de drept este o piatră de căpătâi pentru stabilitatea și prosperitatea UE. Totuși, insistăm asupra unui angajament foarte clar și neeambiguu pentru a institui un mecanism pentru statul de drept, care să asigure că valorile noastre fundamentale sunt respectate în toate statele membre. Un asemenea mecanism trebuie să includă un regim de sancțiuni, bazat pe opiniile unor experți independenți și care să evalueze toate statele membre, pentru a depista eventualele încălcări ale valorilor înscrise în Art. 2 din Tratatul Uniunii Europene. Ne vom alătura unei majorități care să vă sprijine, numai dacă mecanismul este bazat pe valorile europene, care pentru noi nu sunt negociabile”, punctează Dacian Cioloș în scrisoarea sa.

În privința alegerii comisarilor, grupul Renew Europe spune că aceștia trebuie să aibă o experiență politică solidă, competențe dovedite și să fie aleși în așa fel încât să existe un echilibru geografic pentru portofoliile-cheie din viitoarea Comisie. Grupul vrea, de asemenea, să nu fie făcute diferențe de pondere și responsabilități între cei doi vicepreședinți propuși pentru Comisie, Frans Timmermans (de la socialiști) și Margrethe Vestager (ALDE).

În privința conferinței depre viitorul Europei pe care o propune grupul condus de Dacian Cioloș, Ursula von der Leyen a calificat drept „o idee strălucită” propunerea organizării unui dialog larg cu cetăţenii europeni pe tema viitorului blocului comunitar. „Este nevoie, dincolo de susținerea generală a Conferinței, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui să funcționeze și care ar trebui să fie rezultatele acesteii comisii”, punctează Dacian Cioloș în scrisoarea sa.

Cu precădere, liderul Renew Europe vrea să știe dacă Ursula von der Leyen este dispusă să discute la această conferință despre un nou sistem care să înlocuiască „nesatisfăcătorul” principiu Spitzenkandidat cu un vot al tuturor cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *