Ciorbea pregătește terenul pentru distrugerea justiției: a cerut lămuriri conducerii ÎCCJ şi CSM despre alcătuirea completurilor de trei judecători

Victor Ciorbea a anunţat că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituţionalitatea formării completurilor de trei judecători şi a solicitat lămuriri de la ÎCCJ şi CSM. Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor şi analizei va decide dacă e cazul să sesizeze CCR.

„După pronunţarea CCR şi mai ales după motivarea deciziei de către Curte am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituţionalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curtea şi unele care vizează alcătuirea completelor de la Curţile de apel şi alte instanţe”, a afirmat Victor Ciorbea, sâmbătă, la Antena 3, citat de Mediafax.

Întrebat ce paşi a făcut în această anchetă, Avocatul Poporului a spus că a analizată temeinicia petiţiile, şi că a cerut clarificări de la instanţa supremă şi CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituţională sau nu.

„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petiţiilor, a temeiniciei şi aspectelor de neconstituţionalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiţii. Iar săptămâna aceasta cu Dina Anghelescu, cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, domnul profesor Dima( co-autor al OUG 13), cu domnul Toni Neacşu (condamnat penal),cu domnul profesor Adrian Severin (condamnat penal). Am discutat pe larg şi am ascultat argumentele dânşilor despre neconstituţionalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuţii, am formulat o adresă către ICCJ şi una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiţii şi cu privire la cele susţinute în mass-media privitor la constituţionalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curţilor de Apel şi celelalte instanţe din ţară. În funcţie de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepţie de neconstitionalitate la Curtea sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a conchis Ciorbea.

Ideea contestării completurilor de trei judecători îi aparține lui Tudorel Toader și printr-o decizie a CCR ar putea fi anulate toate condamnările, de la nivelul tuturor instanțelor, dictate, fie în fond, fie definitiv, în toate dosarele.

„Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Tudorel Toader în urmă cu două săptămâni la televiziunea condamnatului Dan Voiculescu.

Practic, dacă CCR va da o decizie similară cu cea din cazul completurilor de cinci de la Înalta Curte, toate dosarele vor fi aruncate în aer. Dragnea, Vâlcov, Severin, Voiculescu, orice alte persoane condamnate pe fond sau în recurs de un complet de trei judecători, vor putea cere anularea sentinței, inclusiv criminali, violatori, traficați de droguri sau orice alte infracțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.