Ciorbea ține cu dinții de pensia specială și contestă decizia CCR

Avocatul Poporului , Victor Ciorbea, nu vrea să renunțe la pensia specială, așa că a transmis o scrisoare Comisiei juridice a Senatului în care le explică senatorilor de ce este neîntemeiată decizia CCR de neconstituționalitate a prevederii prin care acesta beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din salariul brut lunar. Scrisoarea transmisă de Ciorbea Comisiei parlamentare este prezentată pe pagina de Facebook a USR.

Ciorbea invocă două articole din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului care demonstrează că beneficiază de o pensie calculată similară cu cea a judecătorilor CCR.

„(4) Avocatul Poporului, îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale”, prevede articolul 9 la alineatul 4 din actul normativ menționat.

Cel de-al doilea articol invocat de Avocatul Poporului arată că funcția sa este asimilată cele de secretar de stat, astfel benefiind de o salarizare și condiții de pensionare ale unui ministru.

„(3) Funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de ministru, iar funcţia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de secretar de stat, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestora. Funcţiile de conducere şi de execuţie de specialitate sunt asimilate cu cele din aparatul Parlamentului”, indică articolul 59 la alineatul 59 din Legea amintită.

„În opinia noastră, sunt pe deplin întemeiate argumentele înfățișate în punctul de vedere anexat, cu privire la constituționalitatea legii și la netemeinicia susținerilor din obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României. Îmi exprim speranța că într-o perioadă în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, instituțiile statului român vor concura la menținerea și consolidarea pentru instituția Avocatului Poporului din România a statutului corespunzător instituțiilor de tip Ombudsman care funcționează în țările Uniunii Europene (statut definit atât prin nivelul de salarizare a Avocatului Poporului, adjuncților săi și personalului din aparatul instituției, al pensiei cuvenite pentru activitatea desfășurată de aceștia cât și prin diversitatea mijloacelor legale de intervenție puse la dispoziție”, transmite Avocatul Poporului în scrisoarea adresată lui Robert Cazanciuc, președinte al Comisiei juridice a Senatului.

De asemenea, Ciorbea amintește un compendiu de opinii ale Comisiei de la Veneția din care reiese că în Olanda remunerația ar fi cu „20% mai mare decât un judecător al Curții Supreme”, iar în Suedia, rangul Ombudsmanului fiind același cu cel de Judecător al Curții Supreme sau al Curții Administrative Supreme, „remunerația este cu 20% mai mare”. Ciorbea susține că în Malta remunerația sa ar fi cât cea a unui judecător a instanței supreme iar în Croația Ombudsmanul național este considerat ca având același rang și are aceeași remunerație cu cea a unui judecător al Curții Constituționale.

Un alt aspect subliniat de către Victor Ciorbea privește fapt că „Ombudsmanului îi este acordat întotdeauna un rang corespunzător, care se reflectă și în nivelul salariilor”, nefiind doar o chestiune de „respect public, ci și una de „independență a justiției”.

Mai mult, acesta a transmis faptul că echivalarea salariilor Ombudsmanului și adjuncților acestuia îi asigură independența, după cum arată Comisia de la Veneția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *