Cipru vrea să cumpere sistemul de apărare aeriană israelin Iron Dome. Washingtonul cere Nicosiei să ofere vechile sisteme rusești armatei ucrainene
Cipru a încheiat un acord important cu Israelul, care îi va permite să cumpere sistemul de apărare aeriană Iron Dome . Și datorită acestui fapt, SUA vor avea o oportunitate unică de a convinge Nicosia să predea Ucrainei vechile sale sisteme rusești de apărare aeriană, scrie Forbes.
„Domul de Fier” va întări capacitatea statului insular de a-și proteja spațiul aerian. În prezent, structura de apărare aeriană a Ciprului constă din sisteme 9K330 „Tor” cu rază scurtă de acțiune și 9K37 „Buk” cu rază medie, precum și rachete franceze Mistral cu rază scurtă de acțiune. „Domul de Fier” a devenit faimos pentru faptul că Israelul l-a folosit cu succes pentru a distruge rachete lansate din Fâșia Gaza. Sistemul este, de asemenea, foarte eficient în combaterea dronelor.
Cel mai probabil, Cipru a decis să cumpere „Domul de Fier” israelian pentru a se proteja de potențialele amenințări din partea dronelor Turciei. În decembrie 2019, Ankara a desfășurat astfel de vehicule de luptă în partea de nord a insulei. Forbes scrie că acestea sunt aceleași drone care „au distrus cu succes sistemele rusești de apărare aeriană în Siria, Libia, Nagorno-Karabah și Ucraina”, adică TB2 „Bayraktar”.
SUA au cerut deja Ciprului să predea Ucrainei arsenalul său important de arme rusești. Nicosia și-a exprimat dorința de a face acest lucru cu condiția să obțină sisteme similare de înlocuire. „Iron Dome” este un sistem cu rază scurtă de acțiune. Dar mai multe baterii pot proteja întreg spațiul aerian al Ciprului de diverse amenințări aeriene. Astfel, „Iron Dome” în combinație cu radarele echipate cu rețele active de antene pot deveni un înlocuitor demn pentru „Tor” și „Buk”.
SUA ar putea insista ca Cipru să achiziționeze sistemul Iron Dome pentru a înlocui complet, mai degrabă decât a completa, sistemele sale mai vechi rusești și pentru a le transfera în Ucraina.
Washingtonul are pârghii suficiente pentru a obliga Nicosia să facă acest lucru.
SUA au impus Ciprului un embargo asupra armelor încă din noiembrie 1987, pe care l-au ridicat doar parțial în septembrie 2020. În plus, SUA au ajutat Israelul să dezvolte sistemul Iron Dome, ceea ce, așa cum s-a menționat deja în presa israeliană, înseamnă că orice vânzare a sistemului către o țară terță „nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare”.
SUA au refuzat să acorde licențe de export pentru sisteme de arme străine care conțin componente americane. O vânzare de mai multe miliarde de dolari a elicopterelor de atac T129 ATAK, construite în Turcia, către Pakistan a fost amânată în mod repetat din cauza refuzului SUA de a acorda astfel de licențe. Islamabadul s-a retras în cele din urmă și înțelegerea a eșuat. Pe de altă parte, SUA au acordat licențele necesare care au permis Turciei să vândă acele elicoptere în Filipine.
Cipru știe că SUA putea face dificilă sau chiar compromite cu ușurință achiziția sistemului Iron Dome.
Cu toate acestea, dacă Nicosia este de acord să-și transfere de bunăvoie rachetele rusești în Ucraina, atunci Washingtonul ar putea deveni mai deschis să ridice complet embargoul asupra armelor și să permită Ciprului să cumpere sisteme defensive americane, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă. Ridicarea parțială a embargoului menționată mai sus în 2020 a fost puțin mai mult decât un gest simbolic, deoarece i-a permis Nicosiei să cumpere doar echipamente militare „neletale”, cum ar fi vestele antiglonț.
Sprijinul politic al SUA pentru vânzarea Iron Dome ar putea reduce, de asemenea, orice reacție sau proteste serioase din partea Turciei, care în prezent este în proces de refacere a relațiilor cu Israelul.
Deci, Cipru poate obține un beneficiu foarte mare dacă oferă apărare aeriană Ucrainei.