Cîțu, după avertismentul Comisiei Europene privind deficitul, susține că,totuși, vor crește pensiile și salariile

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi, la ieșirea de la conferința pe tema finanțării investițiilor, organizată de Banca Europeană pentru Investiții, că majorarea pensiilor și salariilor vor crește conform prognozei stabilite în buget, în ciuda, declanșării de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv.

„În momentul în care am construit bugetul am ţinut cont de legislaţia în vigoare, dar ţinem cont şi de evoluţia economiei şi cea bugetară. Până acum nu avem de ce să ne îngrijorăm. În ianuarie am avut încasări foarte bune la TVA, sunt cele mai bune din 2016, am returnat TVA cu un miliard mai mult decât anul trecut, deci în acest moment nu trebuie nimeni să se îngrijoreze, banii pentru buget sunt acolo. Mai mult, am plătit deja salariile mărite pentru sectorul bugetar, nu există nici aici niciun fel de îngrijorare. Salariile şi pensiile au fost prinse în buget, nu există niciun fel de discuţie”, a declarat Cîţu.

Ministrul de Finanțe a  mai precizat că procedura de deficit excesiv era previzibilă: „Strategia fiscal-bugetară arată deja că deficitul bugetar va scădea sub 3% în 2022. Când am construit bugetul pe 2020, am luat în calcul că va fi declanşată procedura de deficit excesiv. Nu aveam cum să evităm, ştiam foarte bine că vom depăşi 3%, am spus acest lucru din prima conferinţă de presă. Avem un set de măsuri pentru reducerea deficitului în viitor, pe care le-am prezentat în strategia fiscal-bugetară”.

Potrivit acestuia, execuţia bugetară pe prima lună a anului arată mai bine decât era aşteptat şi deficitul ar putea fi în acest an mai mic de 3,6% din PIB.

„Aşa că, dacă BNR are intenţia de a scădea dobânda, iar problema este deficitul, n-o să mai aibă această problemă”, a mai spus Cîţu.

Singurul lucru care trebuie să fie negociat cu Comisia Europeană este viteza cu care ne vom întoarce la un deficit sub 3% din PIB, a arătat el.
Cîțu a mai spus că în acest an nu va fi modificat Codul fiscal, iar declanşarea procedurii de deficit excesiv nu înseamnă corecţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *