Ciucă avansează ipoteza decuplării de Bulgaria

Premierul Nicolae Ciucă a spus că România va continua demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen și că va fi analizată și posibilitatea decuplării de Bulgaria.

„În acest moment, se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate, și de asemenea discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea repunerii pe agenda Consiliuluia decizie de aderare”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea cere convocarea unui Consiliu JAI extraordinar, premierul a spus: „În acest moment, se discută la nivelul MAE și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul, în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea Românieri, nu cred că este oportun”.

Premierul a spus că trebuie analizată și decuplarea de Bulgaria, o măsură care nu ar presupune o reevaluare.

„Aceasta e o a doua măsură pe care trebuie să o analizăm, și anume deculparea de Bulgaria, pentru că aici este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual. Discutăm de poziții diferite, practic în 2012 când s-a realizat acest pachet în care am mers la tandem cu Bulgaria și de asemenea am avut și condiționalitatea MCV-ului. Astăzi România nu mai are raport pe MCV”, a mai declarat Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *