Ciucă, despre incidentul cu drona americană doborâtă deasupra Mării Negre: E un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că incidentul în care o dronă americană a fost doborâtâ de un avion de război rusesc deasupră Mării Negre arată că „este un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog”.

„Toate datele oficiale pe care le am au venit de la Ministerul Apărării Naţionale. Ştiu despre evenimentul deosebit de grav care s-a produs în spaţiul aerian din zona din Marea Neagră. Alte date nu am. E un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog, de fixarea unor repere de conduită în astfel de situaţii, pentru ca astfel de evenimente să nu se repete”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat,miercuri în Călăraşi, ce opinie are privind incidentul în care o dronă americană a fost doborâtâ de un avion de război rusesc deasupră Mării Negre.

Un avion de război rusesc a lovit marţi o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, lovind elicea dronei şi determinându-i pe operatorii săi americani să o prăbuşească în apele internaţionale, potrivit Pentagonului, în primul contact fizic cunoscut între armatele ruse şi americane de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut.

Doborârea dronei MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă şi Kremlin, oficialii americani acuzând forţele ruse implicate în incident de comportament periculos, în timp ce Moscova acuză SUA că spionează pentru a da informaţii armatei ucrainene şi escaladează conflictul până la o confruntare militară directă.

Drona MQ-9 doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marţi dimineaţă de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore, şi era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt citat de „The New York Times”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *