Clima a luat-o razna. Nou record de căldură în vestul Canadei, de 22,5°C, în decembrie, după inundațiile devastatoare de la jumătatea lunii noiembrie

O regiune din vestul Canadei, care a îngrijorat lumea în vară, după ce s-a sufocat sub un dom de căldură istoric, a înregistrat săptămâna aceasta o nouă temperatură-record, de până la 22,5°C, la Penticton, în British Columbia, cea mai vestică provincie canadiană, care se confruntă de mai multe luni cu evenimente meteorologice extreme repetate, relatează AFP.
”Este un record sau egalează un record” din 1982, în Ontario, declară AFP un meteorolog de la Environnement Canada, Armel Castellan.

Penticton, o localitate cu 33.000 de locuitori, se află la câteva sute de kilometri de Lytton, o localitate situată la 250 de kilometri de Vancouver care a înregistrat la sfrşitul lui iunie o temperatură-record de 49,6°C şi care a fost distrusă în proporţie de 90% de un incendiu de pădure.

La Penticton, ”recordul absolut era de 11,2°C în 2012, iar apoi, ieri (joi), temperatura maximă a fost de 22,5°C. Sigur este un record”, declară AFP un meteorolog la Environnement Canada, Gregory Yang.

Această regiune din British Columbia a fost afectată în vară de domul de căldură ”istoric” – soldat cu 500 de morţi, urmat de incendii importante.

”Din septembrie avem multă, multă căldură, care vine de la subtropice”, declară Armel Castellan.

Iar de aproape o săptămână, un ”râu atmosferic” se abate asupra sud-vestului British Columbia.

Precipitaţii violente au cauzat inundaţii catastrofale de la jumătatea lui noiembrie în această provincie, evenimente care au fost legate de către autorităţi de modificările climatice.

Studii recente arată o responsabilitate recentă a modificărilor climatice în anumite valuri de căldură.

Astfel, canicula extraordinară din Canada din iunie 2021, cu temperaturi care au atins 50°C, ar fi fost ”aproape imposibilă” fără încălzirea globală, consideră cercetători de la World Weather Attribution.

O căldura hivernală neobişnuită s-a extins în tot nord-vestul Statelor Unite, unde recorduri de căldură în decembrie au fost bătute sau egalate miercuri în diverse puncte în statele Washington, Montana, Wyoming şi North Dakota.

În aceste state temperaturile sunt mai mari cu aproape 20 de grade faţă de nvelul normal.

Acest front cald s-a îndreptat joi către centrul Statelor Unite, iar la Omaha, în Nebraska, se înregistrau joi 20°C.

Vestul american se confruntă în ultimii ani cu riscuri meteorologice tot mai marcante, mai ales în Calfornia.

Autorităţile californiene vor să implementeze în 2022 un sistem de alertă cu privire la valuri de căldură, care să claseze fiecare dintre aceste episoade n funcţie de numărul de morţi estimat, în vederea favorizării unor măsuri preventive.

La fel ca uraganele, fiecarui val de căldură urmează să i se atribuie un nume şi un indice de periculozitate.

În loc să se anunţe că ”vor fi 40,5 °C”, alerta urmează să indice ”cutare număr de persoane va muri”, rezumă în The Washington Post (WP) un consilier ştiinţific de la Fundaţia Adrienne Arsht-Rockefeller, Larry Kalkstein, care promovează această iniţiativă.

Echipa lui Larry Kalkstein preconizează trei categorii de valuri de căldură.

Un fenomen de indice 1 nu prezintă un risc major şi prezintă o creştere a mortalităţii între 0 şi 10%.

Categoria 3 urmează însă să fie mult mai letală, comparabilă cu canicula excepţională care a făcut ravagii în Statele Unite şi în British Columbia în iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *