CNN dezvăluie mesaje de pe WhatsApp ale jurnalistului saudit Jamal Khashoggi care ar putea oferi noi indicii despre asasinarea lui

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis pe data de 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde se prezentase pentru chestiuni administrative, îl critica public pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salaman, însă cu măsură. În schimb, în privat, colaboratorul „Washington Post“ nu era deloc reţinut, relevă CNN.
În peste 400 de mesaje WhatsApp trimise unui alt exilat saudit în anul care a precedat uciderea sa în consulatul saudit, Khashoggi l-a descris pe Mohammed bin Salaman, cunoscut şi ca MBS, drept o „bestie“, un „pac-man“ care ar devora totul în calea lui, chiar şi pe suporterii săi.
CNN a primit acces exclusiv la corespondenţa dintre Khashoggi şi activistul Omar Abdulaziz care locuieşte în Montreal. Mesajele puse la dispoziţie de Abdulazis, care includ înregistrări audio, fotografii şi înregistrări video, conturează o imagine a unui om profund tulburat de ceea ce el considera drept caracterul capricios al tânărului prinţ al regatului ultraconservator.
„Cu cât mănâncă mai multe victime, cu atât vrea mai multe“, spunea Khashoggi într-un mesaj trimis în luna mai, la scurt timp după arestarea unui grup de activişti saudiţi. „Nu voi fi surprins dacă opresiunea va ajunge chiar şi la cei care îl aplaudă“, adăuga el.
Schimburile de mesaje dezvăluie o evoluţie de la vorbe la fapte – cei doi au început să planifice o mişcare de tineret online care să tragă la răspundere statul saudit. „(Jamal) credea că MBS este chestiunea, este problema şi a spus că acest copil ar trebui oprit“, a declarat Abdulaziz într-un interviu acordat CNN.
Dar în august, când a avut senzaţia că discuţiile ar fi putut fi interceptate de către autorităţile saudite, Khashoggi a avut o presimţire. „Dumnezeu să ne ajute“, a scris jurnalistul saudit disident. Două luni mai târziu avea să fie ucis.
Duminică, Abdulaziz a intentat un proces împotriva unei companii israeliene care a inventat programul despre care crede că a fost folosit pentru a-i pirata telefonul.
„Piratarea telefonului meu a jucat un rol major în ce i s-a întâmplat lui Jamal, îmi pare foarte rău să spun (asta)“, a declarat Abdelaziz pentru CNN. „Sentimentul de vină mă ucide“, a continuat el.