Colegiul Medicilor solicită Camerei Deputaţilor să adopte cât mai rapid legea vaccinării, cu responsabilităţi asumate

Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaţilor prin care solicită adoptarea cât mai curând a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentând măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea.

Potrivit unui comunicat de presă al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare.
Totodată, CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă şi a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave.

„Din acest motiv, CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activităţii de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicaţi, începând cu autorităţile, corpul profesional medical dar şi reprezentanţii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România işi doreşte ca aceste responsabilităţi să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieţii copiilor dar şi a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituţionale dar şi a tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este semnatară”, se arată în comunicat.

CMR afirmă că a urmărit cu atenţie etapele parcurse de ‘Legea privind vaccinarea persoanelor din România’ şi a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamentale precizate.
„Aflat în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, proiectul de lege se află în situaţia în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia şi pot influenţa negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătăţii publice şi responsabilităţii pe care trebuie să o avem cu toţii faţă de sănătatea copiilor noştri”, se mai arată în comunicat.
Potrivit aceleiaşi surse, adresa trimisă către Camera Deputaţilor a fost semnată de Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Toma, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Proimunizare, Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Victoria Aramă, preşedintele Societăţii de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Oana Falup Pecurariu, preşedintele Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice.

 

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *