Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, scos la vânzare pe bucăți de offshore-ul cu acționar necunoscut Aphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice

Adunarea creditorilor Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște (fost Mechel Târgoviște), aflat de 8 ani în insolvență, a aprobat scoaterea la licitație a activului funcțional industrial al combinatului.

Președintele Comitetului creditorilor este offshore-ul cu acționar necunoscut din Insulele Virgine Britanice, Alphard Financial Corp.

Compania offshore este cel mai mare creditor al combinatului, cu o creanță de 254 de milioane de lei. Al doilea cel mai mare creditor al COS Târgoviște este ANAF cu o creanță de peste 200 de milioane de lei.

Teoretic, banii încasați prin scoaterea la licitație a activelor combinatului ar urma să fie folosiți pentru plata datoriilor bugetare către ANAF de peste 200 de milioane de lei.

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013 și este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România.

Combinatul a fost deținut de rușii de la Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deține 4 %, iar restul sunt mici acționari.

Administratorul special al combinatului este Oleg Shvedakov, un cetățean rus născut în 1973 în fosta URSS.

Între timp, la termenul din 18 mai 2021 al procesului de insolvență de la Tribunalul Dâmbovița, firma bucureșteană Uni Steel Impex din Sectorul 5, distribuitor de feroaliaje, a solicitat deschiderea procedurii de faliment a combinatului COS Târgoviște.

Tribunalul Dâmbovița a luat act și de depunerea la dosarul de insolvență a ”Completării la modificarea planului de reorganizare a activității debitorului COS Târgoviște” de către președintele Comitetului Creditorilor, offshore-ul din Insulele Virgine Britanice, Alphard Financial Corp.

Cererea de completare a planului de reorganizare prevede ”începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional al COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)”.

Potrivit profit.ro, unitatea de producție a COS Târgoviște este curtată de mai multe companii precum:

– combinatul siderurgic Donalam Călărași, deținut de grupul italian Beltrame,

– compania germană Techcom GmbH, specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în spațiul ex-sovietic,

– Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați.

Activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat la aproape 302 milioane lei de către administratorii judiciar și special.

Combinatul a avut anul trecut pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net din 2019 de peste 140 milioane lei. Numărul salariaților a scăzut de la 1.311 la 921.

Foto: COS Târgoviște (fost Mechel); Sursa: capital.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *