Timmermans: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar
Frans Timmemans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri că avertizează Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.
„Capacitatea UE de a proteja statul de drept e fundamentală, pentru că statul de drept e o valoare fundamentală a Europei.O problemă într-un stat membru e o problemă pentru toată UE. Din nefericire, problemele au început să se înmulțească. E nevoie de mai multă acțiune în UE. Documentul prezentat azi în UE începe dialogul privind statul de drept. În iunie, Comisia va prezenta propria propunere privind protejarea statului de drept. Una dintre propuneri va fi existența unui răspuns pe măsură al UE la derapajele din statele membre. Colegiul a agreat o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez din cauza reglementărilor legate de magistrați. Independența justiției este fundamentală pentru Uniunea Europeană“ a declarat vicepreședintele CE.
„Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar”, a declarat prim-vicepreşedintele CE.
Timmermans spune însă că nu a tras concluzia că România a revenit pe calea cea bună.
„Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am început mecanismele tehnice pe MCV. Am zis că a vorbi de dragul vorbei nu e suficiet, că avem nevoie de măsuri concrete şi trebuie să apare cât mai curând MCV transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie, confiscarea extinsă a averilor şi Secţia de anchetare a magistraţilor. Din păcate, nu am putut trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci CE trebuie să facă ceva concret”, a mai spus Timmermans.
„În România s-ar putea ca foarte curand să se ia decizii care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci Comisia Europeană ar urma să reactioneze imediat, în termeni de zile, ca să se înteleagă foarte clar care este poziția noastră. Nu este timp de pierdut“. a avertizat Timmemans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că probleme precum statul de drept sau separarea puterilor în stat trebuiau rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, declarându-se îngrijorat că România şi Bulgaria au aderat în 2007, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele care trebuie rezolvate înainte de aderare.
„Pentru cei care nu cunosc foarte bine chestiunea, MCV-ul a fost creat să rezolve probleme, probleme care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Şi aici am nişte îngrijorări că aderarea României şi Bulgariei a avut loc în 2007 şi suntem în 2019 şi încă nu s-au rezolvat toate problemele care trebuiau rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene.
Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În anii respectiv, eram ministru la nivel naţional şi am susţinut cu tărie aderarea României şi Bulgariei, dar prezumţia cum că MCV-ul va duce la rezolvarea unor probleme rapid, probleme ce trebuiau să fie rezolvate înainte, este o prezumţie cam optimistă. Domnul Juncker spunea că se pot rezolva înainte de terminarea mandatului acestei Comisii, dar pentru asta şi România şi Bulgaria trebuie să termine o serie de reforme”, a completat Timmermans.