Comisia Europeană face AUDIT în România pentru situația pestei porcine

Comisia Europeană (CE) este serios interesată de evoluția pestei porcine africane în România, potrivit declarațiilor date, pentru Mediafax, de un reprezentant al instituției.

„Comisia consideră că evoluția pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunțat, în mai puțin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploatații comerciale. Această situație este extraordinară și ridică îngrijorări foarte serioase”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranța Alimentației și proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE. Reprezentantul Comisiei spune că au fost adoptate măsuri specifice de către instituție pentru a răspunde situației și va continua să ajute, atât financiar, cât și legistic, autoritățile veterinare din România.

„Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesitățile financiare ale autorităților române să fie cu mult peste suma alocată inițial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 – 726.000 de euro. În același timp, în ceea ce privește gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul și eradicarea pestei porcine africane”, a mai declarat Anca Păduraru.

Referitor la întâlnirea, de pe 4 octombrie, dintre comisarul pentru agricultură Phil Hogan și ministrul Petre Daea, reprezentantul CE a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceștia s-au întâlnit „pentru a continua angajamentele recente privind situația pestei porcine africane în România”.

„A fost întâlnire sinceră și prietenoasă, în timpul căreia ministrul a subliniat o serie de măsuri pe care autoritățile române le propun. Mai multe dintre ele propuneau modificări în Programul Național de Dezvoltare Rurală (n.red. – PNDR) din România. În această privință, ministerul român și serviciile Comisiei desfășoară în mod intensiv discuții în curs”, a explicat Anca Păduraru.

Purtătorul de cuvânt a menționat că România a informat Comisia cu privire la intenția sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului său de dezvoltare rurală pentru finanțarea măsurilor care abordează situația PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finanțării, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul Hogan i-a dat asigurarea ministrului că Comisia va face tot posibilul să accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din România.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, săptămâna trecută, la Guvern, că Uniunea Europeană (UE) a alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiții în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare și incineratoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *