VIDEO LIVE. Comisia Europeană: În România, lucrurile merg…înapoi. Luați măsuri urgente!

Situația din România este dezbătută la această oră în Parlamentul European. La eveniment sunt prezenți ministrul Justiției, Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă.

Parlamentul European a decis invitarea României pentru explicații după ce Coaliția PSD-ALDE au adus o serie de odificări controversate la Legile Justiției și la codurile penale. De asemenea, Parlamentul European cere explicații și pentru violențele din 10 august din Piața Victoriei.

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a explicat că modificările la legile justiției a dus la o serie de critici interne, dar și externe, inclusiv raportul Comisiei de la Veneția. O opinie finală privind statul de drept în România va fi formulată până la finalul lunii octombrie. Timmermans a făcut o trecere în revistă a parcursului legilor Justiției și a adus în discuție și protocoalele cu serviciile secrete. El a spus că aceste proiecte nu ar avea un impact pozitiv asupra Justiției. Procedura de demitere a șefei DNA a fost și ea adusă în discuție de Timmermans, care a subliniat că Direcția Națională Anticorupție a fost unul dintre motivul pentru care România a avut rapoarte bune pe MCV.

Timmermans: „În România lucrurile merg acum înapoi, Comisia este gata să ajute partenerii europeni în demersul lor către statul de drept. Modificările din Justiție vor duce la o combatere greoaie a corupției sau criminalității. Situația din România s-a deteriorat. Ireversibilitatea progresului este o condiție esențială pentru ridicarea MCV, altfel mecanismul nu va putea fi ridicat. Comisia va lua măsuri dure dacă lucrurile nu se ameliorează. Nu este prea târziu pentru redresarea legilor, întrucât ele nu au fost promulgate”.

 

Vezi aici dezbaterile din Parlamentul European:

https://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I161001&sitelang=en

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *