Comisia Europeană, îngrijorată de evoluțiile din România după Ordonanța lui Toader

Comisia Europeană a transmis, miercuri, că urmăreşte cu preocupare evoluţiile recente în cazul amendamentelor la Legile justiţiei şi va analiza „îndeaproape” modificările, iar apoi CE va trage „concluziile adecvate” în acest caz, transmite Mediafax.

„După cum prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a spus clar la dezbaterea din Parlamentul European, pe măsură ce vom continua dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană va trage concluziile adecvate în cazul în care amendamentele la legile justiţiei, la Codurile Penale, la legislaţia privind conflictul de interese şi privind combaterea corupţiei nu vor ţine cont de aceste preocupări. Deci, urmărim cu preocupare cele mai recente evoluţii şi vom analiza îndeaproape modificările. După cum am spus deja de multe ori, existenţa unui sistem judiciar independent şi profesionist are o importanţă foarte mare”, se arată într-un punct de vedere al unui purtător de cuvânt al CE remis, miercuri, Mediafax.

Deși ministrul justiției, Tudorel Toader, a susținut că OUG-ul adoptat luni de Guvern vine să corecteze anumite probleme semnalate de Comisia de la Veneție și de Comisia Europeană, în fapt, Ordonța a aruncat în haos sistemul judiciar. Creșterea vechimii necesare procurorilor pentru a activa în structurile specializate, DNA și DIICOT, și, maia les impunerea retroactivă a acestor condiții a condus la blocarea efectivă a structurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *