Compania Apple a retras aplicaţia electorală anti-Kremlin, după ce a primit ameninţări cu arestarea în Rusia

Compania Apple a suprimat o aplicaţie electorală mobilă anti-Kremlin de teama represaliilor împotriva angajaţilor săi, după ce a primit ameninţări cu arestarea în Rusia, unde alegeri legislative au început vineri, potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de France Presse.

Opoziţia rusă a acuzat giganţii Google şi Apple de „cenzură” pentru că au cedat presiunii guvernului, retrăgând acest program privind „votul inteligent” creat de mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi care permite oamenilor să voteze împotriva partidului preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Decizia intervine după luni de represiune, care i-a eliminat de la scrutin pe criticii preşedintelui Vladimir Putin.

Ofensivă asupra universităților și a studenților incomozi

Nu doar disidenții proeminenți precum Aleksei Navalnîi și liderii politici ai opoziției din Rusia au avut de suferit în ultimele luni. Pe măsură ce tinerii au devenit tot mai fermi în opoziția față de actuala direcție a țării, Kremlinul a început să își consolideze controlul asupra universităților și să îi pedepsească pe studenții critici sau protestatari, scrie The Economist. Perioada electorală – scrutinul parlamentar a început vineri, iar prezidențialele vin în 2024 – ar putea fi critică pentru conflictul dintre regim și protestatari, spun studenții, transmite Libertatea.

Într-un moment în care Aleksei Navalnîi era încarcerat, în ianuarie anul acesta, patru editori ai „Doxa”, o revistă studențească din Rusia, au postat un clip pe YouTube.

Cei patru, doi băieți și două fete, erau studenți ai Școlii de Înalte Studii Economice din Moscova, considerată a fi cea mai bună universitate liberală din Rusia.

Ei au vorbit despre tacticile de intimidare folosite de conducerile școlilor și universităților din țară, cu scopul de a-i descuraja pe tineri să se alăture protestelor organizate de aliații lui Navalnîi.

Cei patru au făcut apoi apel la universitățile din toată țara. „Exmatricularea studenților care au luat parte la acțiuni pașnice este ilegală. Tot ce veți obține va fi să distrugeți știința și educația în Rusia”, a avertizat Armen Aramian, unul dintre cei patru.

Ei le-au vorbit și colegilor. „Nu trebuie să vă fie teamă. Este dreptul nostru legal de a protesta prin mijloace pașnice. Statul a declarat război tinerilor, dar tinerii suntem noi și cu siguranță vom învinge”, a spus un alt membru al grupului Doxa. Pe 14 aprilie, ca parte a acestui conflict, procurorii ruși i-au arestat pe cei patru editori ai Doxa și i-au acuzat de „încurajarea minorilor să ia parte la acțiuni ilegale”, prin acțiuni ilegale înțelegându-se protestele din ianuarie.

Clipul lor video a fost șters, iar ei au ajuns în arest la domiciliu.

Subordonarea universităților

Persecuția celor patru editori a fost parte a unei campanii mai mari împotriva opozanților de tot felul din Rusia, care i-a aruncat pe unii în închisoare, iar pe alții în exil, în afara țării. Presa critică independentă a fost blocată, fiind catalogată drept indezirabilă sau stigmatizată cu eticheta de „agent străin”.

Dar se pare că țintirea politicienilor de opoziție și a presei sau arestarea studenților și a activiștilor nu mai este suficientă. Kremlinul încearcă acum să consolideze controlul asupra școlilor și universităților în mod sistematic, scrie The Economist. Iar în ultimele nouă luni, spre exemplu, au fost schimbați decanii a 20 de universități și instituții din Rusia.

În iulie, Kremlinul „a acceptat” demisia lui Iaroslav Kuzminov, șeful Școlii de Înalte Studii Economice, cunoscută sub acronimul HSE, cea mai bună universitate post-sovietică a țării. Într-un mesaj de despărțire pe rețelele sociale, Kuzminov a precizat că a renunțat la poziție pentru a se concentra pe munca de economist. Puțini au crezut însă afirmația. „Nu ar fi părăsit niciodată din proprie voință. A fost vorba despre decizia Kremlinului”, a scris Kirill Rogov, un analist politic.

Plecarea lui Kuzminov marchează sfârșitul unei ere. Profesorul a ajutat la crearea HSE la începutul anilor 1990, într-un moment în care rușii eliberați de sub regimul comunist căutau căi de a se conecta cu Occidentul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *