Compania SpaceX a lui Elon Musk a lansat 60 de sateliţi pentru crearea unei reţele de internet din spaţiu

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from Pad 39A Kennedy Space Center Friday, May 11, 2018. The rocket is carrying a communications satellite for Bangladesh.

Compania SpaceX a lansat joi primii 60 de sateliţi din proiectul său Starlink, cu scopul de a crea o reţea spaţială de internet de mare viteză.

Lansarea sateliţilor la bordul unei rachete Falcon 9 a avut loc de la baza Cape Canaveral din statul american Florida la ora locală 22:30 (02:30 vineri GMT). După aproximativ o oră de la lansare, Falcon 9 a plasat pe orbită cei 60 de sateliţi. Aceasta a fost a treia tentativă de lansare a rachetei după ce condiţiile meteo nefavorabile au obligat suspendarea primelor încercări.

Obiectivul SpaceX, companie deţinută de Elon Musk, este acela de a crea prin lansări viitoare o constelaţie de sateliţi care să furnizeze internet la viteze de broadband (bandă largă) pentru întreaga planetă.

Mark Juncosa, vicepreşedintele SpaceX pentru ingineria vehiculelor, a explicat că prin alte 12 lansări viitoare se doreşte acoperirea teritoriului Statelor Unite, alte 24 lansări vor asigura acoperirea principalelor zone locuite din lume, iar prin alte 30 de lansări se va asigura acoperirea întregii planete, notează cotidianul The New York Times.

Sateliţii vor orbita la o altitudine cuprinsă între 340 şi 1.150 de kilometri deasupra suprafeţei Terrei, mult mai aproape decât cei 35.400 de kilometri la care zboară sateliţii ce oferă în prezent acest serviciu la o viteză de conexiune mai scăzută decât cea prevăzută de proiectul Starlink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *