Companiile americane au pornit agresiv la cumpărături în Europa. Michael Kors cumpără Versace

Boom-ul economiei americane, dolarul puternic și o Bursă în creștere, plus apetitul pentru achiziții duc piața fuziunilor și achizițiilor către niveluri record.

Gigantul din fashion Michael Kors este la un pas să cumpere Versace, într-o tranzacție care ar putea ajunge la 2 miliarde de dolari. Donatella Versace, care a condus compania alături de fratele ei Santo de la moartea lui Gianni Versace din 1997, a programat marţi o întâlnire cu angajaţii, în care arurma să anunţe vânzarea.

Tranzacţia vine într-un moment în care Versace, una dintre ultimele case de modă independente rămase, a oprit Oferta Publică Iniţială (IPO) din cauza condiţiilor de pe pieţele financiare, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Compania Versace a fost legată vreme de decenii bune de istoria tumultuoasă a familiei Versace, ai cărei membri sunt și acționarii majoritari. Fondată în 1978 de Gianni Versace, brandul a devenit renumit pentru desenele sale cu puternică încărcătură sexuală, cu coloratură puternică și croieli îndrăznețe.

În 1997, Versace a fost împușcat în fața reședinței sale din Miami Beach de către un ucigaș în serie, care l-a vizat la întâmplare. Sora lui, Donatella Versace, care nu are o bogată experiență în fashion, a devenit director de creație al companiei după moartea li Gianni.

Perioada după moartea lui Versace a marcat o perioadă haotică pentru casa de modă. Donatella Versace s-a luptat cu abuzul de droguri și a urmat chiar un program de reabilitare în 2004, aruncând o umbră peste reputatul brand. Ea s-a recuperat și a reînceput să supravegheze compania.

Nu este clar dacă, după tranzacție, familia Versace va rămâne acționar sau doar vor primi funcții în cadrul companiei.

Și alți pretendenți, cum ar fi Tiffany & Co., au fost implicați în negocieri pentru a cumpăra Versace, spun oameni apropiați firmei de fashion. Dar aceștia s-au retras în fața prețului considerat prea ridicat și de provocările de management.

Gigantul Blackstone Group LP a cumpărat 20% din Versace în 2014, sperând să listeze la bursă firma italiană. Dar s-a renunțat la aceste planuri, iar Blackstone va renunța la participația pe care o are, ca parte a înțelegerii cu Michael Kors. Restul de 80% sunt deținute de Donatella Versace, fiica ei Allegra și fratele ei Santo.

În ultimii ani, Versace s-a străduit să sporească vânzările, într-un mediu favorabil cumpărăturilor de produse de lux, cei mai activi cumpărători fiind consumatorii chinezi. Versace a rămas în urmă însă la capitolul marketing digital și în comerțul electronic, pierzând astfel cota de piață în rândul tinerilor.

Michael Kors vrea să achiziţioneze branduri de renume, pentru a crea un rival american la grupurile europene LVMH (cel mai mare grup mondial de produse de lux), Kering şi Richemont.

În prezent, casa italiană este deţinută în procent de 20% de fondul american Blackrock şi de 80% de familia Versace.

Grupul italian a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 686 de milioane de euro. Directorul său general, Jonathan Akeroyd, a declarat în luna iunie că grupul vizează să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de euro „în scurt timp”.

Michael Kors a cumpărat anul trecut producătorul de pantofi Jimmy Choo pentru aproximativ 1,2 miliarde de dolari, extinzându-se dincolo de graniţele brandului. Kors vrea să construiască un imperiu multibrand cu sediul în SUA, asemănător cu LVMH sau Kering.

Canadienii de la Barrick Gold- cel mai mare producător local de metale prețioase și numărul 1 în lume în extracția de aur au preluat Randgold Resources pentru 6 miliarde dolari.

Dar cea mai mare achiziție a fost cea a Comcast de către Sky, cu 30,6 miliarde de lire sterline, în timp ce în sectorul radio SiriusXM a preluat cu 3,5 miliarde de dolari furnizorul de muzică digitală Pandora Media.

Experții din întreaga lume sunt de părere că apetitul pentru negocieri a rămas puternic în toate regiunile, în special în India, acolo unde Warren Buffett a făcut prima sa investiție majoră, achiziționând un pachet de acțiuni în Paytm, cea mai mare companie de plăți mobile din India. Asta după ce Walmart a preluat cu 16 miliarde de dolari Flipkart, un gigant din comerțul electronic, rival al Amazon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *