Condamnat la 5 ani, penalul miliardar Ioan Niculae a primit verde de la judecători să fie eliberat după 3 luni de pușcărie

Omul de afaceri Ioan Niculae a obținut miercuri o primă decizia de eliberare condiţionată din închisoare, după ce a executat doar trei luni din pedepsa de cinci ani primită în dosarul Interagro.

În luna februarie omul de afaceri a fost condamnat definitiv la închisoare.

Decizia de eliberare condiționată a fost pronunțată de Judecătoria Medgidia și nu este definitivă.

” (…) admite propunerea de liberare condiţionată a deţinutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., deţinut în Penitenciarul Constanţa – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului Bucureşti Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, este decizia pronunțată de instanță, după ce omul de afaceri a primit acordul unei comisii din penitenciar pentru a fi eliberat condiționat.

Pentru eliberarea condiționată este nevoie de executarea unei fracții de o treime din pedeapsă, însă instanţa a ţinut cont de perioada petrecută anterior de Ioan Niculae în închisoare, după ce a fost condamnat în 2015 în dosarul „Mită la PSD”.

În 18 februarie, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Iniţial, Ioan Niculae primise la Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2018, o condamnare de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pedeapsă mărită la 5 ani de Curtea de Apel Bucureşti în urma admiterii apelului DNA.

Judecătorii au mai dispus interzicerea în cazul lui Ioan Niculae, pe o perioadă de 3 ani, a exercitării unor drepturi civile, după ce acesta iese din închisoare: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi acţionar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, scrie Agerpres.

În acelaşi dosar, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

CAB a menţinut hotărârea instanţei de fond pe latură civilă privind obligaţia SC Interagro SA de a plăti o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei, în cazul ultimei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară.

În plus, judecătorii au decis confiscarea de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea (actuală Niculae), precum şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment a câte 3.543.833 lei.

Magistraţii au luat act că prejudiciul creat părţii civile ANAF, în sumă de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

Omul de afaceri a fost dat în urmărire națională de Poliția Română după ce a fost condamnat definitiv. Ulterior, el a susținut că se află în Italia, internat într-o clinică, iar a doua zi s-a întors în România.

Acuzațiile aduse de DNA

Potrivit DNA, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Procurorii arată că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru SC Interagro SA.

Și-a pus averea la adăpost

Magnatul Ioan Niculae, acum câțiva ani considerat cel mai bogat român, își transferă afacerile unui fost partener de afaceri, Augustin Oancea, de 48 de ani, din Câmpina, județul Prahova. Oancea controlează cel mai mare trader românesc de energie, Tinmar Energy.

Mișcările lui Niculae vin în contextul celor 3 dosare penale ale sale: într-unul a fost condamnat definitiv și a executat deja 2 ani și jumătate de detenție, într-altul a primit 3 ani și jumătate de închisoare, dar nu este definitv, iar în al treilea, marele dosar Romgaz, este judecat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Cel care îi preia afacerile, Augustin Oancea, nu este inculpat, însă apare tangențial în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo.

Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy. În trecut, o altă firmă a lui Oancea, Tinmar IND, a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri anticoncurențiale.

Oancea a fost asociat și cu un inculpat trimis în judecată pentru evaziune într-unul dintre dosarele lui Sorin Blejnar, fostul șef PDL al ANAF. Firma lui Oancea a vândut energie penitenciarului Poarta Albă, alături de alți ”băieți deștepți din ebergie”.

Potrivit topului Forbes din 2019, Oancea ar fi pe locul 20 cu o avere estimată la 650 de milioane de euro.

Ancheta NewsMaker poate fi citita integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.