Condamnații pentru corupție, după gratii, NU în arest la domiciliu

Judecătorii Curții Constituționale au decis că arestul la domiciliu în cazul condamnaților definitiv pentru corupție este neconstituțional. Sesizarea fusese făcută de președintele Klaus Iohannis și viza modificările aduse Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Mai exact, modificările vizau introducerea unui regim de detenţie la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru cei condamnaţi pentru corupţie, excepţie făcând faptele cu violenţă, şeful statului arătând, printre altele, că „prin modul în care a fost adoptată, legea încalcă principiul bicameralismului”. Țeful statului a arătat în sesizarea făcută la 4 iulie către CCR că în dezbaterile din Camera Deputaţilor au fost modificate şi adoptate o serie de reglementări esenţiale privind modul de executare a pedepselor privative de libertate, intervenţii legislative care nu au făcut deloc obiectul analizei primei Camere competente.

De asemenea, conform Administrației Prezidențiale, legea nu este coroborată cu textele în vigoare din Codul de procedură penală şi, totodată, atrage atenţia asupra prevederii potrivit căreia atribuţiile administrativ-jurisdicţionale ale judecătorului de supraveghere a privării de libertate se exercită în cadrul procedurilor speciale prevăzute în lege şi se finalizează printr-un act administrativ-jurisdicţional, denumit „încheiere”.

Acest act normativ a fost declarat neconstituțional și după o sesizare făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *