Condamnatul Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană pentru că a refuzat să deschidă o anchetă împotriva OLAF după raportul privind fraudele comise de TelDrum

Liderul PSD Liviu Dragnea a reclamat, în acţiunea în instanţă depusă la Curtea Europană de Justiţie pe 11 decembrie 2018 faţă de Comisia Europeană, că reprezentanţii CE au încălcat principiul bunei administrări prin refuzul de a ancheta investigaţia desfăşurară de OLAF.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reclamantul Liviu Dragnea solicită tribunalului „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” şi „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”, transmite Mediafax.

Dragnea a susținut tot timpul că nu are și nu a avut nicio legătură cu societatea TelDrum deși probele apărute în media a u demonstrat contrariul. În plus, TelDrum a înstrăinat de-a lungul timpului mai multe active care au ajuns, la prețuri modice, la diverse societăți care aparțin fiului lui Dragnea. Nu în ultimul rând, chiar acțiunea la CJUE demonstrează că Dragnea are o legătură cu Tel Drum dinmoment ce a reclamat raportul OLAF care acuza doar societatea.

Dragnea ocupa funcția de prefect al județului Teleorman atunci când firma de a fost vândută unor prieteni al lui Dragnea. Ulterior, TelDrum a câștigat zeci de licitații în Teleorman și în alte județe, iar fostul premier Victor Ponta declara că absolut toată lumea știa că societatea este a lui Dragnea. De asemenea, transferul insulei Belina din proprietatea statului în cea a firmei TelDrum a fost realizat la presiunea lui Dragnea, la momentul respectiv vice-premier.

1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) şi (4) din Regulamentul OLAF (1), precum şi a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigaţiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat şi respectarea prezumţiei de nevinovăţie.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce priveşte investigaţiile, precum şi pe refuzul de a deschide o investigaţie referitoare la desfăşurarea investigaţiei OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigaţia OLAF”, conform sursei citate.

OLAF este organismul care a făcut sesizarea ce a deschis dosarul Tel Drum de la DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, Liviu Dragnea este reprezentat de avocaţii B. O’Connor şi S. Gubel. Acţiunea a fost introdusă în luna decembrie 2018.

Pe 7 ianuarie, Comisia Europeană anunţa, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că a fost notificată cu privire la acţiunea în instanţă a liderului PSD Liviu Dragnea şi precizează că va depune observaţiile într-un timp adecvat, menţionând că respectă independenţa OLAF şi a instanţelor.

Reacţia venea în contextul în care Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană în încercarea de a obţine anularea raportului Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor (OLAF), instituţie care a constatat fraude cu fonduri europene în dosarul Tel Drum.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

„Prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene”, anunţa DNA, la acel moment.

Dragnea a fost condamnat definitiv la închioare cu suspendare pentru fraudare areferendumului de demitere a președintelui Băsescu și la trei ani și jumătate cu executare, în fond, pentru farudarea Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman. Recursul se află pe rolul Înaltei Curți iar la ultimul termen Dragnea s-a îmbolnăvit brusc, iar instanța a amânat pentru 15 aprilie audierea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *