Conducerea DNA audiată la CSM pentru „abateri disciplinare”

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi adjunctul său Marius Iacob se prezintă azi la audieri, în şedinţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM după ce Inspecţia Judiciară a început acţiuni disciplinare împotriva lor.
Inspecţia Judiciară a demarat în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul Laurei Coduţa Kovesi, procurorul-şef DNA fiind acuzat de trei abateri disciplinare.
La 21 martie, cei doi s-au prezentat la CSM pentru a lua la cunoştinţă conţinutul dosarului. Nefiind o procedură publică, nu au fost date declaraţii.
Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA, constatată de inspectori, se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017, în cadrul cărora s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale.
O altă încălcare a legii se referă la un e-mail trimis de procurorul şef, în care, susţin inspectorii CSM, „a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”.
În cadrul acestei acţiuni este vizat şi adjunctul procurorului şef al DNA, Marius Iacob. Acesta ar fi săvârşit abaterea disciplinară prevăzută de articolul care reglementează „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa.” „constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.
Pe 11 aprilie, inspectorii judiciari anunţau că, în urma unor verificări, procurorul şef al DNA a mai comis două abateri disciplinare după ce şi-ar fi delegat consilierul judecător, Dana Tiţian, să efectueze controale la două servicii teritoriale, iar pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară a exercitat o a treia acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, referitor la refuzul de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului.

Sursa foto: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *