Conf. dr. Ion Daniel ne dezvăluie mituri şi adevăruri despre plasele chirurgicale

 

Apariţia plaselor chirurgicale din polipropilenă, numite şi proteze parietale, a reprezentat un progres major în tratamentul chirurgical al herniilor abdominale. Pe seama lor circulă, însă, o serie de mituri care nu au nicio legătură cu realitatea.

 

Plasele chirurgicale se folosesc astăzi în tratarea a numeroase tipuri de hernii: herniile primare ale peretelui abdominal: hernie inghinală, hernie femurală, hernie ombilicală, precum şi herniile secundare, numite şi postincizionale.

Te scapă de o altă operaţie

“Este necesar ca în tratamentul chirurgical al herniilor primare să se folosească de la început plasa chirurgicală. Ea întăreşte peretele abdominal, împiedică stricarea suturii şi previne o nouă intervenţie chirurgicală”, afirmă conf. dr. Ion Daniel, medic primar,  şeful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti.

Plasele chirurgicale se pot folosi atât în chirurgia deschisă, cât şi în chirurgia laparoscopică. Indiferent de procedura aleasă, aceste plase textile se introduc în grosimea peretelui abdominal pentru a acoperi zona deficitară.

Mituri dărîmate

  1. Organismul respinge plasele chirurgicale – Respingerea plasei chirurgicale a fost confundată multă vreme cu infecţia pe proteză, numită supuraţie, o complicaţie controlabilă, care apare la sub 1% dintre pacienţii operaţi. “Fenomenul de respingere în adevăratul sens al cuvântului ar însemna o reacţie imună, asemănătoare cu ceea ce se întâmplă la transplant, când organismul produce anticorpi faţă de un ţesut care îi este străin. Faţă de aceste plase chirurgicale, nu există acest fenomen. Este doar o infecţie ce se poate trata cu antibiotice”, explică conf. dr. Ion Daniel.
  2. Plasele chirurgicale sunt cancerigene – Toate testele pe animale de laborator au arătat că ţesuturile şi organele cu care plasa chirurgicală interacţionează nu au suferit modificări susceptibile de cancerizare. “În experienţa a peste 50 de ani de utilizare a acestor materiale la oameni, nu s-a descris niciun caz de cancer în relaţie cu folosirea lor”, susţine conf. dr. Ion Daniel.

Adevăruri

  1. Se integrează în structura organismului- Procesul integrării plasei chirurgicale în ţesuturile organismului presupune dezvoltarea unei reacţii de cicatrizare la locul de plasare a protezei. „Organismul gazdă produce colagen care se ataşează de proteză şi formează o structură nouă, perfect integrată în cea a peretelui abdominal normal”, explică conf. dr. Ion Daniel.
  2. Operaţia este mai simplă şi recuperarea mai rapidă – Tratamentul chirurgical al herniilor folosind plasele chirurgicale este mai simplu, cu durere postoperatorie şi rate de recidivă foarte reduse. “Operaţia durează, în medie, 30-40 de minute şi are o rată de recidivă cuprinsă între 1% – 3%”, afirmă dr. Ion Daniel.

 

7 zile este perioada post-operatorie după care se poate relua activiatea fizică uşoară

30 de zile este perioada pot-operatorie după car se poate relua activitatea fizică intensă

“Una din cinci operaţii de hernie efectuată fără  montarea unei plase chirurgicale se soldează cu recidive. Sutura se desface mai mult sau mai puţin, producând o hernie postincizională sau o eventraţie postoperatorie” – conf. dr. Ion Daniel

“Plasele chirurgicale reduc de 10 ori riscul de recidivă al herniilor abdominale” – conf. dr. Ion Daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *